Published On: Pon, ožu 21st, 2022

ĐIKIĆ: Izetbegovićevo pregovaranje je samo farsa

”Već je neko vrijeme jasno da se Bakir Izetbegović ne može, a vjerojatno i ne želi, oduprijeti pritisku gotovo cjelokupne bošnjačke politike, medija i intelektualaca. Oni su dogovor s Hrvatima oglasili izdajom”, rekao je za Bljesak.info Ivica Đikić, hrvatski i bh. književnik i scenarist.

Utoliko je, ističe Đikić, Izetbegovićevo pregovaranje samo farsa i kupovanje vremena, pa ni propast posljednjeg kruga pregovora nije nešto neočekivano.

“Od toga će političku štetu imati Bosna i Hercegovina i Hrvati, ali i Bošnjaci, neovisno što njihova ‘pamet’ to odbija vidjeti. Jedini koji neće imati štetu jesu Dragan Čović i HDZ. I Milorad Dodik, naravno”, rekao je Đikić u izjavi za Bljesak.info.

Podsjetimo, jučer je u Sarajevu održana posljednja runda pregovora hrvatskih i bošnjačkih stranaka o reformi Izbornog zakona BiH pod medijacijom stranih dužnosnika, američkog veleposlanika Michaela Murphya i Angeline Eichhorst, direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, podsjećamo, nije prihvatio ponuđena rješenja nego je tražio smanjenje ovlasti federalnog Doma naroda, a sinoć je na FTV-u izjavio da “Hrvati moraju da shvate da neće moći sa šestinom glasova diktirati život u Federaciji. Ne možete dominirati u Federaciji”.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jučer je na RTV-u Herceg Bosna istaknuo kako je u pitanju rušilačka akcija SDA kojom se želi napraviti BiH bez Hrvata kao konstitutivnog naroda, te naglasio da se izbori u listopadu formalno-pravno ne mogu održati.

Središnje izborno povjerenstvo jutros je najavilo da se pripremaju za raspisivanje izbora, a američki veleposlanik Murphy prije nekoliko je dana rekao da će “izbora biti bez obzira na dogovore”.

bljesak.info
guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

neka Hrvati ne vežu Srbe , neka ljudi glasuju u svom entitetu, ako to žele, jednako tako neka i bošnjaci- muslimani glasuju na svojih 23% za svoje ljude.Hrvati treba da organiziraju izbore na teritoriju Hercegbosne i pošalju listić Hrvatima u islamskim enklavama, kako bi glasovanje kod hrvata bilo cjelovito.

Mijo
Mijo
1 godina prije

Izetbegović je izučio zanat od ćaće. Izetbegovići su uvijek u pregovore išli sa figom u džepu i znali su unaprijed kako se neće dogovoriti. To ja najlakši način pregovaranja. Islamistima su Ameri uvijek pogodovali i uvijek su drugima otimali i davali islimistima jer je to odgovoaralo tzv. američkim intersima. Mi nikako sagledati tu famoznu širu sliku, koju nam podmeći i analizom rata u Ukrajini, a istina je vrlo jednosatvna, dolar kapu kroji. Glupi Ameri će žrtvovati cijeli svijet kako bi njihovim gu’icama bilo dobro, kakva pravednost, kakva ljudska prava, to su floskule za naivne, interes i samo interes.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Mijo
1 godina prije

Šta nadrobi ti?