Published On: Pet, pro 28th, 2012

DIJASPORA: Na listu 'Najbolje od 2012.' Bloomberg uvrstio i jednog HercegBosanca

Bloomberg je napravio listu osoba i događaja koji su obilježili proteklu godinu, a na popisu se našao i Livnjak Mate Rimac sa svojim električnim automobilom Concept One.

”Hrvatski  proizvođač automobila Rimac automobili najavio je da će krenuti u proizvodnju električnog automobila koji je predstavljen prošle godine na sajmu u Frankfurtu. Očekuje se da će ih u cijelom svijetu u 2013. godini biti prodano 88′, napisao je ugledni Bloomberg na svojoj listi događaja i osoba koje su obilježile proteklu godinu. 
Vlasnik tvrtke Rimac automobili je Mate Rimac, a električni superautomobil koji je predstavljen u Frankfurtu prošle godine ima više od 1.000 konja te doseže brzinu od 305 kilometara na sat.
 

‘Za novim električnim autom Rimac Concept_One okreću se glave. Ne samo zbog brzine, nego i zbog toga gdje se proizvodi’, javlja CNN.

CNN je prikazao videoprilog o hrvatskom električnom automobilu Rimac Concept_One. Kako začuđeno izvještava CNN, “ovaj prototip ne dolazi iz Detroita, Njemačke, pa čak ni iz Japana, nego iz male tvornice u Hrvatskoj”.
Mate Rimac, 24-godišnji poduzetnik i dizajner, tvrdi da je njegov Concept_One najsnažniji električni automobil koji je ikad napravljen te da kao takav nema direktnu konkurenciju. Naime, fascinantni Concept_One ima 1.088 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za samo 2,8 sekundi.
Mladi Rimac započeo je biznis u garaži, a trenutačno ima tvrtku koja broji dvadesetak zaposlenih. Želja mu je, kako je rekao CNN-u, “proizvoditi automobile budućnosti u Hrvatskoj”.
Planirana proizvodnja električnog automobila Rimac Concept_One je 15 automobila godišnje. Kraljevska obitelj iz Abu Dhabija već je poslala narudžbu, a prvi Concept_One bit će isporučen početkom iduće godine.