Dijalog ključ, nije sve do Njemačke

Beograd – Njemačka ne postavlja Srbiji nove uvjete za dobivanje datuma za početak pregovora s EU, izjavio je danas njemački veleposlanik Heinz Wilhelm.
 
Wilhelm je naglasio da “ne ovisi sve od Njemačke” i podsjetio da dobivanje datuma “zavisi od ishoda dijaloga” Beograda i Prištine i izrazio nadu da će razgovori u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom šefice europske diplomacije Catherine Ashton, “uroditi plodom” do 16. travnja – kada će Europska komisija predstaviti izvješće Vijeću EU.
Njemački veleposlanik je istaknuo da je službeni Berlin zadovoljan što je prvi potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić tijekom “ključnih nedjelja” za evrointegraciju Srbije posjetio Njemačku, a naročito zato što se obratio članovima Bundestaga. “Njemački parlament treba dati zeleno svjetlo njemačkoj vladi za odobravanje datuma Srbiji za početak pregovora. Pred Srbijom su ključne tjedna “, istaknuo je Wilhelm. Da dobivanje datuma pregovora o pristupanju Srbije EU ovisi od ishoda dijaloga u Bruxellesu, rekao je i njemački šef diplomacije Westerwelle poslije razgovora s Vučićem . Inače, kako piše “Politika” , Westerwelle je Vučiću rekao i da Njemačka inzistira na njegovom većem sudjelovanju u rješavanju kosovskog pitanj a. Prvi potpredsjednik Vlade je, sumirajući u rezultate posjete Berlinu , ocijenio da Srbija uživa “nikad veći” kredibilitet u Njemačkoj, da ima dobre izglede za dobivanje datuma, ali i da postoje “još neke stvari koje će Njemačka inzistirati da napraviti, a neke od njih nisu lake”. Nešto ranije, u izjavi za B92, nazvao je naredni mjesec i put Srbije ka datumu – svojevrsnim “hodom po žici” . Vilhelm je u izjavi novinarima – prilikom susreta sa studentima, sudionicima programa “Dobro došli u Njemačku 2012” – podsjetio da će sredinom ožujka Srbiju posjetiti njemačka parlamentarna delegacija, a mjesec dana kasnije i zajednička delegacija parlamentaraca Francuske i Njemačke.

more recommended stories