DIGOŠE SE I KRAJIŠNICI: Ne poreznoj centralizaciji Sarajeva reći će i svi zastupnici USK, od sada nastupaju kao neformalni klub

Nakon Tuzle i Zenice, jedanaest federalnih poslanika iz SDA, A-SDA, SDP-a BiH, SBB-a, DF-a i Laburističke stranke koji dolaze iz Unsko-sanskog kantona ubuduće će nastupati kao neformalni klub poslanika, a sve s ciljem poboljšanja položaja svog kraja. Jedan od njih, Esad Bašagić (SDA) kaže da nije riječ o političkoj, već ekonomskoj priči.

Krajina se zaobilazi od rata do danas, makroekonomski pokazatelji govore da ovaj dio BiH kaska za ostalim kantonima, a sve zbog neravnomjernog razvoja i ulaganja u ovaj dio BiH. Ova ideja je prisutna već desetak godina, a cilj nam je da se svi predstavnici Krajine u parlamentima svih nivoa u Sarajevu probaju izboriti za zaslužen dio koji pripada Krajini, kaže Bašagić.

On napominje da je, po posljednjem popisu, 300.000 stanovnika ovog područja, te da su veoma udaljeni od glavnog grada, a pri najnovijim imenovanjima što na državnom, što na entitetskom nivou, od 37 pozicija samo jednu je dobio Krajišnik – Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Krajišnici smatraju da Krajina ima sposobnih kadrova i treba biti obeštećena prilikom preostalih imenovanja.