Published On: Čet, pro 20th, 2018

DF PODNIO PRIJAVU PROTIV ČLANOVA SIP-a: Sumnjiče ih za “poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina”

Demonska fronta, udruga građana za šovinizam prema Hrvatima i Srbima u BIH, pod dirigentskom palicom  Sabininog muža Komšića objavila je danas da je u srijedu, 19. prosinca, podnijela Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) izvještaj o počinjenju više kaznenih dijela od strane članova SIP-a, P.B., H.I., R.V., M.S. i B.N., a u vezi s usvojenim Uputstvom o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH koju je SIP usvojio na 98. sjednici održanoj 18. prosinca 2018.

Dodaju da su navedene osobe prijavljene za izvršenje kaznenih dijela “zloupotreba položaja i ovlaštenja”, te “nesavjestan rad u službi”, a u vezi s kaznenim djelima “dogovor za učinjenje kaznenih dijela” i “izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ističu da je Demokratska fronta navedeni Izvještaj o počinjenju kaznenih dijela podnijela smatrajući da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva svjesno ignorirali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

Nadalje, naglašavaju da je uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. sasvim jasno da je Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njenih pet članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH.

Također, u DF-u smatraju da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013., svjesno ignorirajući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih zbivanja u razdoblju od 1991. do 1995., navedeni članovi SIP-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

– U konačnici smatramo da su članovi SIP-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti, stoji u priopćenju Demokratske fronte.

Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera nadležnih organa kojima su ta krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo SIP-a može proizvesti.

Inače, Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo je uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, koje se suprotno presudi Ustavnog suda BiH jer predviđa da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, što je Ustavni sud izbrisao iz Izbornog zakona BiH. Presuda ustavnog suda BiH, po apelaciji Bože Ljubića, inače, nalaže primjenu rezultata popisa stanovništva iz 2013., a ne 1991./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare