DF opet zove Novalića na ostavku

Zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Džonlagić je tijekom današnje sjednice tražio ostavku premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da bi se omogućilo formiranje nove parlamentarne većine.

”Vlada FBiH nema parlamentarnu većinu i nema podršku u Zastupničkom domu Federacije BiH, jer nema kapacitet da provodi očekivane reforme”, poručio je.

Dovoljan dokaz za to je, kaže Džonlagić, činjenica da je za prijedlog dnevnog reda današnje sjednice glasovalo samo 38 zastupnika.

Dodao je da DF ne podržava aktualnu Vladu FBiH nakon što su uveli princip preglasavanja te usvojili spornu Uredbu koja je bila protuustavna.

Kao drugi način izlaska iz krize, Džonlagić kaže da je to izmjena Izbornog zakona BiH i sazivanje prijevremenih izbora.

Podsjećamo, na današnjoj sjednici nije usvojen dnevni red s predložene 24 točke, jer je protiv glasovalo 42 zastupnika, 38 je bilo ‘za’, a deset zastupnika je bilo suzdržano.

Tijekom sjednice vodila se rasprava ima li parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Šef Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost Nasir Beganović kazao je danas da Vlada FBiH evidentno nema parlamentarnu većinu koja podržava njen rad.

”U skladu s političkim praksama, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i kompletna Vlada bi trebala podnijeti ostavku”, objasnio je.

Preostaje, dodao je Beganović, da one političke stranke koje su dobile mandat naroda preuzmu na sebe odgovornost i formiraju neku novu parlamentarnu većinu.

”Ne smijemo dozvoliti da nam opet ukradu šest mjeseci u borbi za politički plijen”, poručio je Beganović.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Elvir Karajbić smatra da Vlada FBiH onemogućava rad Parlamenta.

Kao razlog tome naveo je što je Vlada FBiH povukla više od 80 zakonskih rješenja iz Parlamenta i u dva i pol mjeseca nije bila u stanju da nijedno zakonsko rješenje uputi u Parlament.

Smatra da situacija u FBiH nikada nije bila teža te da se pozicija vrlo neodgovorno ponaša, jer ima odgovornost da utvrdi parlamentarnu većinu i osigura prohodnost zakonskih rješenja.

”Na izborima su pobijedile dvije nacionalne političke stranke koje za 25 godina ništa dobro nisu donijele građanima i imaju odgovornost da nađu koalicijske partnere”, zaključio je Karajbić.

Bljesak.info l FENA