Published On: Ned, srp 28th, 2019

DF: Bošnjaci imaju pravo glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata

Demokratska fronta BiH se oglasila povodom priopćenja HDZ BiH o reformama izbornog zakonodavstva.

U priopćenju DF-a se navodi da Hrvati imaju pravo da glasaju za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, a i Bošnjaci imaju pravo glasati za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Biračko pravo ne potječe iz pripadništva naciji već iz same činjenice da svaki čovjek kao građanin može da bira koga želi.

Objavljivanje Mišljenja Europske komisije ističu iz Demokratske fronte BiH politika koja je obmanjivala domaću javnost o tome kako se treba osigurati tzv. “legitimno političko predstavljanje naroda doživjela pred institucijama EU poraz”.

U Mišljenju Europske komisije, bez mogućnosti drugačijih i slobodnijih interpretacija postoji jasna analiza što to u našoj zemlji nije usklađeno s europskim standardima, istaknuto je.

U priopćenju se navodi da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora službenika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu, a što nije u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, stoga nije moguće dodatno jačanje etničkog modela po mišljenju Europske komisije.

Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezerviran isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što, po mjerama i preporukama EK zahtijeva neophodne reforme kako bi se svim građanima BiH osigurala konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava iz paketa Sejdić-Finci i druge vezane presude.

Izmišljanjem za Europu nepostojećih termina kao tzv “legitimno predstavljanje naroda”, HDZ zapravo poništava kandidatski status BiH i odlaže ga na tko zna koje vrijeme, kao i daljnji europski put BiH, priopćeno je iz DF BiH.

Pretplatite se
Obavijesti o
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare