Dežulović o otkazu: Bi li drugačije napisao tekst? Bih – napisao bih ga i žešće

NAKON što je prekjučer popodne Slobodna Dalmacija uručila otkaz Borisu Dežuloviću, nakon čega su, iz solidarnosti prema najboljem europskom komentatoru, Slobodnu Dalmaciju odlučili napustit i njegove kolege Jurica Pavičić i Ante Tomić, Dežulović se danas oglasio kako bi i sam detaljnije prokomentirao situaciju.

“Osjećam se mlado, kao da imam 26 godina, znači 1990. je, mlad sam i poletan – ni prvi ni zadnji put škartan iz novina zbog drugačijeg mišljenja. Bi li drugačije napisao tekst? Bih – napisao bih ga i žešće”, komentirao je za RTL Dežulović.

“Radi se o mehanizmu pacificiranji i discipliniranju novinara – pazi što pišeš. Ne vrijedi više ni ono pravilo da novina stane iza novinara u kojem je objavljen tekst. Tako bi trebalo biti po logici stvari budući da je urednik odobrio taj tekst”, dodaje Dežulović.

Leković: Sada su se sjetili da s tekstom nešto nije u redu

“Nakon gotovo tri godine i više od tri godine, kad je presuda negativna, onda se sjete da s tim tekstom nešto nije u redu, a prije toga nitko nije dovodio to u pitanje niti je tko zbog teksta sankcioniran”, kazao je za RTL Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Leković je istaknuo i kako zbog problematičnog odnosa nekih nakladnika prema novinarima stanje u hrvatskom novinarstvu liči na ono od prije dvadesetak godina.

Podsjetimo, Županijski sud u Splitu prije nekoliko je dana donio presudu protiv Slobodne Dalmacije prema kojoj je tekst Borisa Dežulovića iz 2012. “Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji” povrijedio čast, ugled i dostojanstvo desetero tužitelja pa taj dnevni list svakome od njih treba isplati po 15.000 kuna naknade štete. Slobodna Dalmacija uručila je otkaz Dežuloviću opravdavši to presudom.