Published On: Čet, pro 2nd, 2021

DETALJI SUSRETA PUTINA I DODIKA U MOSKVI Za BiH je najbolje da se vrati Daytonskom sporazumu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– S predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktualnoj situaciji u regiji. Upoznao sam Putina s našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat s detaljima i interesiralo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti s Rusijom – izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom s Putinom, da su razgovarali o aktualnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je s Putinom dogovorio istu cijenu plina i da je ruski predsjednik podržava izgradnju plinovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati s predstavnicima Gasproma, prenosi RTRS.

Dodik je informirao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu s Daytonom, i to Srpska ne može sebi dozvoliti.

– Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovdje da nekoga kritiziram ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može funkcionirati, da je za nju najbolje da se vrati Daytonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumijevanje – rekao je Dodik za ATV poslije sastanka s Putinom u Moskvi.

On je istakano da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o “apstraktnom građaninu”.

On je dodao da su Putinu prenijeli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može imati podršku i legitimitet u BiH s čim se Putin suglasio.

– Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti suradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Daytonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Daytonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Vijeću sigurnosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije – rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

– Priča koju slušamo o malignim ruskim utjecajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate s čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Daytonski sporazum – naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-financijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istaknuo da su danas “odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane”./

guest
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Srbče
Srbče
1 godina prije

Ljudi moji Dodik je dobio zeleno svjetlo od Putina za otcjepljenje Republike Srpske Ruskoj Federaciji.Dolaze rusi preuzimaju sve kasarne i poligone magacine OS BiH u Srpskoj.Srpska postaje dio Ruske Federacije.Živjele Baćuške dosta je bilo robovanja i pljuvanja po nama.

Bojan
Bojan
Šta ti kažeš na ovo?  Srbče
1 godina prije

Dobio je na žalost vas bosanskih muslimana više nego povoljnu cijenu gasa i obećanu investiciju u obliku gasovoda. Nadam se da će vama amerikanci dovoziti ukapljeni plin brodovima iz Amerike jer energija danas pitanje opstanka a vi je nemate. Vjerujem da Amerikanci neće dopustiti da se muslimani u bosni smrzavaju.

Last edited 1 godina prije by Bojan
Argumentima samo
Argumentima samo
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Imamo struju, ugalj, a bome i sume RS😊lozi, jarane

Bojan
Bojan
Šta ti kažeš na ovo?  Argumentima samo
1 godina prije

Aha. Koliko ste drveća posjekli u RS? A ugalj kupujete od Srba iz Stanara.

Last edited 1 godina prije by Bojan
Argumentima samo
Argumentima samo
Šta ti kažeš na ovo?  Bojan
1 godina prije

Mi ne sjecemo. Mi od Srba narucimo. Oni posjeku, dovezu, istovare, unesu u podrum. Mi platimo. U KM- ovima, u BiH valuti, u BiH zemlji, iz BiH sume. Od sumskih ljudi. Suzivot, sta ces. I ugalj isto, sto jes jes.

Dostan
Dostan
1 godina prije

Odobrene su pripreme za dolazak Putina u Republiku Srpsku – Banjaluku i Bijeljinu u zvaničnu posjetu Republici Srpskoj. Od ruskog vrha niko u dogledno vrijeme neće ići u Sarajevo jer su primili k znanju da su tu nepoželjni.
Republika Srpska zvanično ima zaštitu Ruske Federacije u svakom pogledu – političkom, energetskom, ekonomskom i, što je jako bitno, vojnom (neće biti potrebe da se koristi jer u BiH neće biti rata). Građani Republike Srpske će imati povlastice kao i građani Ruske Federacije.
U Federaciji će se forsirati suštinska ravnopravnost dva naroda. Za sada se ide sa izbornom reformom gdje većinski hrvatski kantoni biraju hrvatskog člana predsjedništva i prema dolje se nastavlja tom linijom.

Šmit ostaje zalutali Švabo u Sarajevu, sda politika je svedena na bošnjački dio Federacije, bez nametanja ičega Republici Srpskoj, a u drugom koraku i Hrvatima u BiH (Herceg Bosni).
Sad samo lagano političko poentiranje uz ignorisanje histerične vriske koja se u narednom periodu očekuje iz politčkog Sarajeva zbog neispunjavanja u jednom momentu njima obećanih ciljeva.

Argumentima samo
Argumentima samo
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

A ljubavi i povlastica, pogotovo ekonomskih, a kredite u Becu i Londonu dize sa 4,5% kamate! Kod nas stambeni 2,5% hahahahahaha Uvedi nam rat, sta bi drugo znao, Ameri se Rusu nece skloniti, to nema veze s nama, al nek se ovdje za.ovna. Sve pametnjakovici, ne znate ni sta prizivate.