Published On: Čet, ruj 14th, 2017

DETALJI SA SUĐENJA MILOŠEVIĆEVIM OBAVJEŠTAJCIMA: ‘Čim su Arkanovci došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare’

U Haagu je nastavljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, a na današnjem je ročištu jedan od svjedoka Tužiteljstvu kazao da je Služba državne sigurnosti (SDB) Srbije formirala, kontrolirala i naoružala srpske vlasti i snage u Hrvatskoj, kao i jedinicu Željka Ražnatovića Arkana koja je 1991. počinila zločine nad nesrbima u istočnoj Slavoniji.

Proklaminirani cilj je bio da “svi Srbi žive u jednoj državi” rekao je pred sudom u Haagu Borivoje Savić, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) u Vukovaru.

Dodao je kako je tu proruku, kao “nedvosmislen stav Srbije” srpskim političarima iz Hrvatske krajem svibnja 1992., prenio Mihalj Kertes, kojeg je nazvao “čovjekom od posebnog povjerenja Slobodana Miloševića“.

Naoružavanje Srba u Krajini

Kazao je da je Kertes bio blizak prvooptuženom Stanišiću te je odigrao ključnu ulogu u naoružavanju srpskih snaga u Kninskoj krajini i istočnoj Slavoniji, koje je počelo u kolovozu 1990. “kao pod otkriljem SDS-a, a u stvari SDB-a Srbije”, piše Aljazeera.

Kada je radio u ‘Matici iseljenika’, kazao je Savić, Kertes je preko te organizacije isporučivao oružje, a tadašnji predsjednik ‘Matice iseljenika’ bio je književnik Brana Crnčević za kojeg je svjedok kazao da je “svaki dan išao na konsultacije kod Miloševića”.

Savić je rekao i da je, u proljeće 1991., SDB Srbije u istočnu Slavoniju poslala paravojsku Željka Ražnatovića Arkana, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima.

“Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare… Arkanova garda bila je i zakon i sud“, rekao je svjedok te nadodao da mu je o dolasku Željka Ražnatovića Arkana u Erdut (15. siječnja 1991.) najavio tadašnji ministar unutarnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović, koji, kako je kazao svjedok, nije imao veze s onim što je Arkan radio.

Udruženi zločinački pothvat

Optužnicom se Jovicu Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića, tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991.-1995.

Tužitelji tvrde da je dvojac počinio zločine tijekom provođenja udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, prema tužiteljima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević čija je vlast, putem SDB-a Srbije, kontrolirala političke partije i vlasti u Kninu i Vukovaru, koje je prethodno sama formirala.

Za tada vodeće srpske političare u Hrvatskoj, poput Jovana Raškovića, Milana Babića i Gorana Hadžića, svjedok je kazao da su slušali “naredbe” iz Beograda, što je smatrano “normalnim”.