Published On: Pet, pro 20th, 2019

DETALJI O ISIL-ovcima IZ SUDNICE: Kurdi za oproštaj tukli osumnjičene teroriste iz BiH, Keserović došao bos

Tužilteljstvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj potjernici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu  Islamske države, a sve pod Članom 201 Kaznenog zakona BiH.

Advokat Senad Dupovac, koji zastupa Jasmina Keserovića, izjavio je za Klix.ba da su osumnjičeni državljani BiH kasno izručeni, da su kasno zakazana ročišta i da nije bilo vremena da se provjere svi navodi.

“Na sinoćnjim ročištima su procurili prvi detalji o boravku državljana Bosne i Hercegovine na stranom ratištu, od kojih je najšokantniji bio da je 26 bh. djece poginulo u Siriji. To su tvrdnje mog branjenika”, kazao je Dupovac.

Navodi također su, prema prvim informacijama sa ročišta, u Siriji poginuli otac i sin iz Bosne i Hercegovine.

“Bosanac je prije nego što je otišao u Siriju, živio u Italiji i bio je oženjen Kubankom. Došao je u Bosnu s djetetom i otišao u Sirijiu. Nedugo po dolasku u Siriju je poginuo. Nakon manje od dva mjeseca”, rekao je Dupovac.

Dodao je da je dijete ostalo samo, da bi nažalost poginulo od granate u osmoj godini života.

“Zaista su ovo teški slučajevi i teških je sudbina bilo. To me zaista ražalostilo. PObitelji su razdvojene. Jasmin Keserović je deportiran, a njegova obitelj je ostala. Sa njima se nije čuo ni vidio deset mjeseci”, istakao je Dupovac.

Također obitelj Senada Hasanovića je deportirana, a on je ostao u Siriji.

Deportirani su također i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne potjernice pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. Boravit će u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) dok ne budu predati u nadležnost Tužiteljstva BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare