Published On: Sat, Aug 12th, 2017

Detalji iz novog zakona o prometu u Sarajevu: Pješaci ne smiju biti pijani

S obzirom na činjenicu da je 3.08.2017. godine u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, broj: 30/17, objavljen Zakon o uređenju promtea na području Sarajeva, koji je danas stupio na snagu, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će u narednom razdoblju do stvaranja uslova i primjene istog u potpunosti, upoznavati i upozoravati građane na odredbe spomenutog Zakona.

Evo nekoliko detalja iz novog zakona:

Zabranjeno je vozaču motornog vozila mijenjati prometne trake na način da ugrožava sigurnost drugim vozačima i ostalim sudionicima u prometu. A zabranjeno je vozačima motocikla, lakog motocikla i mopeda upravljanje na jednom kotaču.

U novom zakonu koji je danas stupio na snagu policija će kažnjavati i pješake ukoliko se ne budu pridržavali novih zakonskih odredbi. Pa je tako zabranjeno kretanje pješaka po kolniku ako je pod utjecajem alkohola.

Smatrat će se da je pješak pod utjecajem alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholizma utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znakove promijenjenog ponašanja izazvanog utjecajem alkohola ili drugih opojnih sredstava“, navodi se u Zakonu.

Nadalje, organizirana kolona pješaka, izuzev pogrebne povorke, ne može biti duža od 50 metara…