Published On: Sub, kol 24th, 2019

Desna ruka glavnog koljača Islamske države sada živi slobodno u našem susjedstvu

PRIŠTINA – Jedan od vođa džihadista s Kosova Fitim Lladrovci jedan je od primjera koji najbolje govori o tome koliku prijetnju islamski ekstremisti predstavljaju za cijelu regiju, piše srpski Blic.

On se s ratišta vratio 2015., nakon čega je odslužio tri godine u zatvoru. Iako se po izlasku nije odrekao svoje ideologije, on živi slobodno u mjestu Obilić te radi kao zaštitar u jednoj bolnici u Prištini. Tijekom natjecanja jednom je diplomatu, kako prenosi The Economist, uputio zastrašujuće riječi: “Moj sin će postati sjajan bombaš samoubojica”.

Novinar The Economista Alexander Clapp ovako je opisao šetnju s Lladrovcijem:

“Dok smo se šetali glavnom ulicom, netko iz automobila potrubio je Lladrovciju. Pokazao je kažiprstom prema nebu u znak pozdrava Islamskoj državi. Vozač je uzvratio pozdrav. Uhićenje ga je pretvorilo u neku vrstu slavne osobe, a Lladrovci se zagrijao za tu ulogu. Kad sam ga ponovno upitao postoji li nešto zbog čega se kaje, on je viknuo: Kalifat još nije gotov!”.

Lladrovci je u Siriji bio desna ruka najozloglašenijeg ISIS-ova koljača Lavdrima Muhaxherija iz Kačanika, koji je poznat po tome što je odrubio glavu sirijskom mladiću.

Novinaru je ispričao kako je na ratištu ubijao “nevjernike”, a posebno se osvrnuo na priču kada je sa svojim zapovjednikom Muhaxherijem minobacačem raznio jednog zarobljenika koga je prethodno optužio da je ubijao njegove suborce, kosovske Albance.

Na pitanje koliko je ljudi ubio u Siriji i koliko još oružja posjeduje u svojoj kući u Obiliću, Lladrovci se samo zagonetno nasmijao.

Fitim Lladrovci s radikalnim se islamom upoznao preko supruge s kojom se vjenčao 2010. godine. Dvije godine poslije već je bio aktivan u vehabijskom pokretu, a 2013. uzeo je svoju ušteđevinu od 350 dolara i otišao u Siriju.

Ondje je sudjelovao u nekoliko operacija, a najaktivniji je bio tijekom akcije zauzimanja Deir-ez-Zora, sirijskog grada bogatog naftom.

Nakon razilaženja sa suborcima, vratio se na Kosovo 2015. godine kada je uhićen i osuđen na trogodišnju zatvorsku kaznu; zaključuje Blic.