Published On: Wed, Jul 19th, 2017

Desetorici hrvatskih povratnika u Banjoj Luci obnovljeni domovi

Desetorici hrvatskih povratnika na područje Banje Luke u utorak su uručeni ključevi obnovljenih kuća koje su bile porušene ili uništene tijekom rata na području entiteta Republike Srpske, priopćeno je iz ministarstva za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske.

„Kao što smo nedavno i najavili, završena je izgradnja prvih 10 kuća u okviru druge faze Projekta OPEC, a uskoro nas očekuje i primopredaja preostalih 26 stambenih jedinica,“ rekao je ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš (HDZ BiH).

Kako se navodi u priopćenju, Čordaš je pri tome naglasio da je projekt OPEC 2 posebno značajan zbog toga što je druga faza nastala kao rezultat ušteda koje je ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske ostvarilo tijekom realizacije projekta u 2014. godini, kada je izgrađeno 170 kuća.

“Samom mogućnosti osiguranja krova nad glavom za ovih 36 obitelji, stvorili smo prije tri godine, kada smo tijekom provođenja javnih nabavki i provedbi projekta uštedjeli oko 500.000 eura, i to je ono što ovaj projekt čini jedinstvenim. Zadovoljstvo mi je što smo ovo uspjeli realizirati i što sada imamo priliku reći da smo za sve ove obitelji riješili jedno od najvećih životnih pitanja, a to je stambeni prostor“, dodao je ministar Čordaš.

Ključeve je uručila savjetnica ministra Marija Rapo, a hrvatski povratnici Blažo Dujlović i Anto Ganić su istaknuli da su zadovoljni izvođenjem radova, kao i kvalitetom materijala za izgradnju.

U okviru druge faze Projekta OPEC predviđena je gradnja 36 stambenih jedinica po sustavu „ključ u ruke“, a pored 10 kuća koje su predane na korištenje u Banjoj Luci, uskoro će biti završene četiri u Gradišci, po tri u Doboju, Kotor Varoši i Foči, po dvije u Derventi, Kalinoviku, Prijedoru i Šipovu, te po jedna u Brodu, Bratuncu, Novom Gradu, Pelagićevu i Trebinju./Hina/HMS/