Published On: Pet, svi 20th, 2022

DESET PLOČA KOJE MOŽDA IMATE SADA VRIJEDE PRAVO BOGATSTVO Ako ste slučajno kupili neki od ovih albuma, mogli biste dobro zaraditi

Više smo puta svjedočili činjenici da su trendovi ciklički te tako trenutno živimo u renesansnom dobu longplejki, prenosi MentalFloss . Audiofili diljem svijeta tvrde da je kvaliteta zvuka na vinilu superiorna u odnosu na CD-e i digitalne formate, a mlađe generacije ih, čini se, slušaju. Prodaja ploča u kontinuiranom je rastu dok prodaja CD-a stabilno pada.

Nove su ploče uobičajeno skuplje od drugih formata, no zagovornici ploča kažu da je iskustvo slušanja neusporedivo bolje i zbog toga vrijedno cijene. Prelazak na vinil s drugih formata ima još jedan dodatni benefit, a to je da biste se potencijalno mogli obogatiti. Inicijalne tiraže glazbenih velikana kao što su The Beatles ili Bruce Springsteen te rijetka ili krivo odštampana izdanja s alternativnim omotima potencijalno vrijede pravo malo bogatstvo.

Stoga, ako imate neku od ovih ploča, oprezno njome rukujte jer možda u rukama držite vaš novi automobil ili stan.

1. Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Dylanov je drugi album doživio neke promjene prije izlaska pa su četiri pjesme zamijenjene novima netom prije puštanja na tržište. Međutim, tvornica je otisnula određeni broj ploča s pjesmama prije nego što su zamijenjene novima. Jedna od tih greškom otisnutih ploča prodana je za 35 tisuća dolara te se smatra jednom od najvrjednijih ploča na svijetu.

2. The Beatles – The Beatles (White Album) (1968)

Svi primjerci kultnog izdanja The Beatlesa nisu stvoreni jednaki. Članovi benda i direktori njihove diskografske kuće dobili su ploče sa serijskim brojevima koji počinju s A00000 (A000001, A000002, itd.). Prvi primjerak iz te serije u 2013. godini prodan je za 35 tisuća dolara, dok je kopija s brojem A0000023 prodana za 13,750 dolara.

3. David Bowie – Diamond Dogs (1974)

Originalni omot ovog albuma na vinilu sadržavao je ilustraciju s psećim genitalijama. Bowiejev diskograf RCA je konačnu verziju izmijenio, no neki su zaposlenici zadržali svoje kopije. Verzija s psećim genitalijama prodana je 2003. godine za 3,550 dolara. S obzirom na Bowiejevu smrt, nije teško zamisliti koliko bi takav jedan raritet danas mogao biti vrijedan.

4. Sex Pistols – God Save The Queen/No Feelings 7” (1977)

Sex Pistolsi su ugovor s A&M Records potpisali u ožujku 1977. godine, no samo šest dana kasnije on je otkazan zbog ponašanja benda. Kada je njihov diskograf odlučio otkazati suradnju bendu već su otisnuli 25 tisuća kopija njihovog singlea ‘God Save The Queen’. A&M Records je naredio da se kopije unište, no tijekom godina su se neke kopije pojavile, a prodane su za više od 8,600 dolara.

5. Hank Mobley – Blue Note 1568 (1957)

Između 300 i tisuću kopija ovog albuma je izdano 1957. godine, no , ako je vjerovati glasinama, na njima je adresa diskografske kuće krivo otisnuta. Rasprave traju o vrijednosti, no neka ploče s ispravnom adresom prodane su za više od 10 tisuća dolara.

6. The Beatles – Please Please me (1963)

Ovisno o tome koju verziju ovog albuma imate vaša će potencijalna zarada varirati. ‘Sveti gral’ kolekcionara predstavlja verzija koja ima zlatna slova na crnoj markici, a stereo verzija albuma prodana je 4,200 dolara.

7. The Beatles – Yesterday And Today (1966)

Originalni omot ovog izdanja zbog korištenja motiva svježe izrezanog mesa nije bio omiljen pa je 750 tisuća kopija povučeno iz prodaje. Kako to obično biva, neka su izdanja ipak prodana, a danas bi takvo jedno izdanje moglo vrijediti više od 15 tisuća dolara.

8. Bruce Springsteen – Spirit In The Night 7” (1973)

Prvo Springsteenovo izdanje danas bi se moglo prodati za 5 tisuća dolara, no problem je u tome što svoju ploču do sada nitko nije htio prodati. Internetska stranica Discogs nema zabilježenu niti jednu transakciju koja uključuje ovo izdanje.

9. The Rolling Stones – Street Fighting Man/No Expectation (1968)

Na originalnom omotu američkog izdanja ovog singlea The Rolling Stonesa nalazila se fotografija muškarca kojeg je policija pretukla na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu 1968. godine. Diskografska kuća je procijenila da je taj omot prekontroverzan te je ploča povučena iz prodaje. Procjenjuje se da takvih kopija ima između 10 i 18, a jedna je prodana za 17 tisuća dolara.

10. Nirvana – Bleach reizdanje (1992)

Posebno izdanje Nirvaninog albuma iz 1989. godine vrijedno je zbog eksperimentalne tehnike tiska koju je primijenila njihova diskografska kuća Sub Pop prilikom reizdanja. Svega 500 primjeraka je otisnuto, a neki su prodani iz za 1,500 dolara.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
SafetPsychoSaralija
SafetPsychoSaralija
1 mjesec prije

Super clanak