Published On: Sat, Aug 22nd, 2015

POGLEDAJTE ŠTO JE UČINIO ZAKON O RASPODJELI PDV-a: Razvio se Tešanj, Novo Sarajevo, Ilidža, nema Kreševa, Gruda, nema Mostara, Kiseljaka, Livna…

Feudalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) redovito objavljuje socionalno-ekonomske pokazatelje po općinama u FBiH. Na osnovu niza pokazatelja, kao što su stupanj zaposlenosti i nezaposlenosti stanovništva, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1.000 stanovnika, procijenjeni bruto društveni proizvod (BDP) po općinama po glavi stanovnika i broja odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine, FZZPR utvrđuje indeks razvijenosti svake općine u FBiH.
Stupanj zaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka o broju zaposlenih po općinama u odnosu na procjenu prisutnog broja stanovnika, a stupanj nezaposlenosti utvrđen je na osnovu podataka s zavoda za zapošljavanje o broju nezaposlenih po općinama u odnosu na radno aktivno stanovništvo. Iako Federalni zavod za statistiku ne radi obračun BDP-a po općinama, FZZPR izvršio je procjenu BDP-a prema vlastitoj formuli.
Na osnovu indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50% i 75% prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U sljedećoj infografici pogledajte podatke koji su korišteni za rangiranje općina:
Iz priloženih podataka vidljivo je da se u Županiji Sarajevo nalazi četiri od deset najrazvijenijih općina u FBiH. Ono što je zanimljivo, ali i indikativno, jest da u top deset nema nijedne općine iz Srednjobosanske županije, ali ni iz Unsko-sanske županije. U Hercegovini se nalaze tri općine koje su ušle na listu najrazvijenijih Čitluk na drugom mjestu, Neum na petom, a Široki Brijeg na devetom mjestu, dok su iz Zničko-dobojske županije u društvu najboljih Tešanj i Žepče.