Published On: Čet, stu 20th, 2014

Deset godina CIN-a

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) obilježava deset godina rada. U proteklom desetljeću objavljeno je oko 880 tekstova na različite teme. Neki od tih tekstova uzrokovali su određene promjene u društvu ili su nakon istraživanja podignute kaznene prijave ili optužnice.

DESET GODINA CIN-a

„Nije uvijek bilo lako tijekom tih 10 godina“, rekao je jedan od CIN-ovih osnivača Drew Sullivan. Dodao je da se početna ideja o osnivanju organizacije činila nevjerovatna a opstanak organizacije imaginaran. „Svaki oblik financiranja namijenjen medijima je presušio. Većina međunarodnih donatora je vjerovala da se ništa više ne može uraditi. Većina je smatrala da nema mjesta novim idejama”, rekao je Sullivan.

CIN Statistika


Međutim, donatori poput Sorosa, SIDA-e, NED-a, Britanske ambasade, USAIDA, BTD-a, prepoznali su potrebu istraživačkog novinarstva u BiH i pružili financijsku pomoć istraživačkom novinarstvu. U međuvremenu, CIN je postao organizacija čiji rad čitatelji prepoznaju. Skoro svakodnevno u redakciju stižu pozivi pojedinaca ili organizacija da se istraži određena tema ili pojava u društvu.

Prvi urednici, Amerikanci Don Pine i Drew Sullivan, uspostavili su standarde koji i danas vrijede: objektivno i profesionalno izvještavanje utemeljeno na činjenicama i dokazima.

“Ovo je ispunjenje snova svih novinara koji vole svoju profesiju. Ovo je najbolja novinarska škola u državi, ako ne i u regiji, jer ljude uči kako doći do informacije na pravi način, ali i da je svaka informacija podložna provjeri“, rekao je Azhar Kalamujić, koji je bio prvi lokalni glavni i odgovorni urednik CIN-u.

CIN je uspostavio dobru suradnju sa lokalnim ali i međunarodnim medijima. U proteklih 10 godina više od 500 medija prenijelo je CIN-ove priče. Redakcija je dobila 23 nagrade, priznanja i zahvalnice.

 ABC Portal
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare