Published On: Pet, pro 11th, 2020

Desant na Mostar, nove optužbe za izdaju

Kako se približava datum izbora u Mostaru tako se pojačava pritisak i potpora političara i dužnosnika s drugih razina vlasti strankama bliskih razmišljanja u ovome gradu, a do 20. prosinca očekuje se njihova prava invazija. No, unatoč tome koliko se pojedine stranke, ali i dužnosnici pokušavali odmaknuti od standardne matrice, pa ipak glavne poruke koje se upućuju čak i od stranaka koje za sebe tvrde kako prelaze zamišljene crte podjela, svode se na optuživanja ili pak obranu od toga da su nacionalni izdajnici u većinskom korpusu u kojemu djeluju, piše Večernji list BiH.

Bez popuštanja HDZ-u

Toga nije bio pošteđen ni pohod čelnika stranke Naroda i pravde Elmedina Dine Konakovića i novoga načelnika sarajevske općine Centar Srđana Mandića, člana Naše stranke, Mostaru nakon čega su uslijedile standardne optužbe za izdaju bošnjačkih interesa.

“Nama siju spinove o tobožnjoj izdaji, posebno Bošnjaka ovdje, a prepustili su Mostar HDZ-u. Ne volim to licemjerje svih onih koji su Mostar HDZ-u. Gledao sam ta sva izvješća posljednjih deset godina u kojima SDA isporučuje Mostar Ljubi Bešliću i HDZ-u i suradnicima”, rekao je Konaković u snimljenoj izjavi koju su emitirali stranački predstavnici preko svojih društvenih mreža.

Pri tome je poručio građanima da se ne plaše.

“Nema tu napada na narod, na našu vjeru, na ono što oni nama spočitavaju”, istaknuo je Konaković. Srđan Mandić je pak poručio da “svi niski udarci koji se posljednjih dana svjesno plasiraju pred izbore u Mostaru, kako bi se oslabili SDP i Bh. blok, neće proći”.

“Mislim da i konsenzus postoji među građanima i građankama Mostara. S obzirom na to da radimo kampanju, na ulici smo već 18 dana i nije to više samo naše mišljenje, ekipe iz Naše stranke i SDP-a, koji smo ujedinjeni u Bh. blok, nego izgleda da postoji i da smo uspjeli upaliti svjetlo i probuditi nadu te da će ipak biti neke promjene 20. prosinca ove godine. SDP i Naša stanka, uz podršku Naroda i Pravde i svih progresivnih Mostarki i Mostaraca, 20. prosinca pokazat će da Mostar može bolje i da Bosna i Hercegovina može bolje. Idemo po pobjedu u Mostaru”, poručio je Mandić.

Istodobno, čelnik lokalnog SDP-a Arman Zalihić u nekoliko posljednjih objava ne reagira na optužbe o “izdaji” među Bošnjacima, moguće i zbog toga što se prijavio među ostale na izborima kao nositelj liste ove koalicije, ali svejedno na Facebook stranici citira svojevrsni proglas mostarskog muftije Salema Dedovića te odgovara na jednu od izjava očito pristiglih iz redova hrvatskih političara kako u “Mostaru jedino stalno može biti grožđe”.

No, iz ove političke grupacije još uvijek javnosti nisu objasnili zašto su odustali od liste samo u izbornoj jedinici Jug gdje su Hrvati većina, odnosno kako to da SDA nije imao kandidata samo za izbornu jedinicu Zapad, gdje su SDP i Naša stranka predložili svoje kandidate.

Rasplet u Gradskom vijeću

Odgovori na ta pitanja su matematičke prirode jer u tim jedinicama nema dovoljno birača koji bi se suprotstavili većinskoj volji hrvatskih birača i hrvatskih političkih opcija koje ih redovito podržavaju te nema dovoljan broj birača druge nacionalnosti.

Upravo ovakve činjenice, kao i manipuliranje prigodom nacionalnog opredjeljenja, imat će važnu ulogu u sljedećem koraku za izbor gradonačelnika i imenovanje nove Gradske uprave.

Nakon što se spusti zastava i doznaju izborni rezultati, tu će se također još dodatno pojačati pritisak s ponavljanjem optužbi o izdaji. A onda će postati i jasnije je li probosanski blok ujedno bliži bošnjačkoj ili pak hrvatskoj strani u Mostaru./HMS/