Published On: Uto, stu 9th, 2021

Derek Chollet, Blinkenov viši politički savjetnik, dolazi u Sarajevo

Viši politički savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Derek Chollet u ponedjeljak stiže u Sarajevo. U State Departmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama tajnika.

Chollet je ranije bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu obrane SAD-a.

Od 2012. do 2015. godine bio je pomoćnik američkog ministra obrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio obrambenom politikom SAD-a prema Europi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Prije nego se pridružio Pentagonu, Chollet je služio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC). Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State departmenta. Služio je u tranzicijskom timu Biden-Harris State Departmenta 2020., kao i u prijelaznom timu Obama-Biden NSC 2008. godine.

Za vrijeme Clintonove administracije, Chollet je bio glavni kreator govora Richarda Holbrookea i kao specijalni savjetnik zamjenika državnog tajnika Strobea Talbota.

Ranije u svojoj karijeri pomagao bivšim državnim tajnicima Jamesu A. Bakeru III i Warrenu Christopheru, kao i Holbrookeu i Talbottu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara. Njegov prvi zadatak u State Departmentu bio je kao pripravnik u osoblju za planiranje politike 1992. godine.

Izvan vlade, Chollet je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama. Od 2016-2020 bio je izvršni potpredsjednik i viši savjetnik za sigurnosnu i obrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država (GMF), te kao gostujući suradnik u Perry World House Univerziteta u Pensilvaniji. Bio je i suradnik u Centru za novu američku sigurnost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brookings institutu, Kissinger centru za globalne poslove u Johns Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu.

Ovaj posjet stiže nakon što je u nedjelju u BiH stigao specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabriel Escobar. On je već obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, oporbom u RS-u i predsjednikom Narodne skupštine RS-a, kao i poslovnoj zajednicom i mladim aktivistima./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Dunja
Dunja
25 dana prije

A hebo te nemre se dihat od ovih amura. Za koji k sad ovaj dolazi? Da bi nam Poskok pisao njegovu biografiju?
Hebe me se I za Dereka I za njegovu biografiju.
Samo će nam zitigu naše bosančice. A mogli bi ih i naši sinovi fukati, ne?

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Dunja
25 dana prije

Nije ovo za tebe mulac, uhvati se ti playstationa.

Mile jeleosvetitelj
Mile jeleosvetitelj
25 dana prije

Eto, to vam je razina: zamjenik pomoćnika zamjenika predsjednika odbora za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
Toliko kotirate.
Ko će slijedeći doći?
Gloop glooplji?