Denis Zvizdić dočekao njemačku kancelarku Angelu Merkel uz najviše državne počasti

merkel-stigla-u-bih_1436433397

Njemačka kancelarka Angela Merkel boravit će danas u prvom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, gdje završava trodnevnu balkansku turneju, nakon Tirane i Beograda.

Angela Merkel je Njemačku neupitno postavila na europski vrh. Njemačka danas uživa mjesto kao nijedna država u Europi kad je u pitanju postavljanje uvjeta u EU. Ali i kad je u pitanju vođenje vanjske politike prema nečlanicama EU.

Kancelarka je poznata i po svojoj “Realpolitik”. Vjerujemo kako će prepoznati i realnu politiku, postojeće stanje, u BiH i da će na temelju toga Njemačka pružiti vrlo snažne poruke i ideje za napredak naše zemlje te tako postati još iskreniji prijatelj svih naroda i institucija u BiH.

Kancelarka Merkel dočekana je uz najviše počasti, a zajedno sa Zvizdićem poklonila se zastavi BiH.

Nakon protokolarnog dočeka Merkel će prvi sastanak imati upravo sa Zvizdićem. Poslije sastanka sa Zvizdićem kancelarka Merkel sastat će se i sa članovima Predsjedništva BiH.

Kako je ranije najavljeno Angela Merkel će sa članovima Predsjedništva BiH razgovarati iza zatvorenih vrata, a poslije sastanka je planirana i konferencija za medije.

Oko 14 sati Merkel će posjetiti galeriju 11/07/95 gdje će razgovarati sa žrtvama srebreničkog genocida.

Svoju posjetu BiH trebala bi okončati oko 16 sati.