Published On: Čet, kol 29th, 2019

DEMONSTRACIJA SILE: Mahmuljinu, šefu terorista koji su rušili WTC dodijeljena plaketa počasnoga građanina Zenice


Međunarodna zajednica u BiH ne reagira, mada javnosti nije nepoznato da su američke obavještajne službe nedugo nakon terorističkih napada na New York  i Washington 11. rujna 2001. godine prikupili precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima odreda “El mudžahid”, kojima je Mahmuljin komandirao i koji su sudjelovali u napadu.

Ni novo, ni neočekivano – Plaketa počasnog građanina Zeničko-dobojskog kantona dodijeljena je Sakibu Mahmuljinu, umirovljenom generalu tzv. Armije BiH, pod čijom su komandom afro–azijski džihad ratnici počinili monstruozne zločine u Vozući rujna 1995. Stručnjaci kažu da se ovim činom pokušava izvršiti pritisak na Sud BiH, gdje se Mahmljinu sudi za zločine nad Srbima u Vozući.

Kada se zna da je Haški tribunal za zločine mudžahedina u Vozući presudio zapovjednika tzv. ABiH Rasima Delića na tri godine zatvora, može li Mahmuljin, direktno nadređeni zloglasnom odredu El mudžahid, biti amnstiran? Tužitelj Sedin Idrizović drznuo se da karakteru rata mimo Daytonske kvalifikacije, tragičan sukobu u regiji, da međunarodni predznak, navodeći u optužnici da je Vojska Srpske ratovala za račun tadašnje Savezne Republike Јugoslavije. Međutim, pojedini svjedoci Tužiteljstva, poput bivšeg komandant 35. divizije Trećeg Korpusa tzv. Armije BiH Fadila Hasanagića, od istine nisu mogli pobjeći.

Naređenja i zapovijed koje je zapovjednik Korpusa izdavao, te zadatke odredu “El mudžahid” i on je izvršavao, naveo je Hasanagić.

Mogu li žrtve u Mahmuljinovom i djelima mudžahedina prepoznati vojničko ponašanje i načela solidarnosti, humanosti i tolerancije?

Nema što mi nisu radili, tukli su me. Uvijek me bilo stid da kažem da su me silovali. Sad kažem javno, bojim se da odem u Vozuću, a gore su mi sahranjeni roditelji i brat, kaže Bogdana Gligorić, koju je kao civila zarobio odred “El Mudžahid”.

Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Doboj, nije suglasan sa ovom odlukom.

Sramno je da takva osoba dobije priznanje. Pod njegovom komandom, a bio je zapovjednik 3. korpusa, počinjena su velika zlodjela. Odrubljivane su glave… Razumijem borbe i u borbama pogibije, ali od metka ne ne odrubljivanjem glave, to je onda zaista dno dna, poručuje Blagojević.

Odluka da se Mahmuljinu ukažu počasti uzburkala je odnose i u Zeničko-dobojskom kantonu. Kako saznajemo, hrvatski zastupnici napustili su sjednicu, SDP je uzdržanošću pružio tihu podršku. Јedini Srbin u kantonalnoj skupštini, SDP-ov Mladen Simić, nije bio dostupan za komentar. Sa HDZ-om sjednicu je napustio i predsjednik kantonalnog odbora SBB-a Ermin Čehić.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona manifestira radikalnu rigidnu islamsku svijest, ne poštuje pravosuđe, vrši pritisak i žuri da pošalje poruku sudu u Sarajevu da Sakib Mahmuljin ne bude osuđen, jer, eto, on je zaslužni građanin Kantona, napominje Dževad Galijašević, stručnjak za sigurnost.

Međunarodna zajednica u BiH ne reagira, mada javnosti nije nepoznato da su američke obavještajne službe nedugo nakon terorističkih napada na New York  i Washington 11. rujna 2001. godine prikupili precizne podatke o svim arapskim borcima i bivšim pripadnicima odreda “El mudžahid”, kojima je Mahmuljin komandirao i koji su sudjelovali u napadu.

Službeni stav o počastima optuženiku za ratne zločine i mudžahedinskom zapovjedniku Mahmuljinu iz Veleposlanstva SAD u Sarajevu nismo dobili, prenosi drukčiji.ba

 

OČEKIVANA DEMONSTRACIJA SILE: Mahmuljin, šef terorista koji su rušili WTC predložen za počasnoga građanina Zenice

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare