Published On: Fri, Nov 28th, 2014

AGA SULJ 3.14ZDI: “Domovina” (ne)će u koaliciju sa SNSD-om u RS-u

Nadasve je zabavno na bošnjačkoj političkoj sceni, posebno nakon što je Ramiz u RS-u skontao da je na manjinskoj strani koja znači nula ministara, nula mjesta na vladajućim pozicijama itd., pa se pokušava “prešaltati” uz većinsku SNSD-ovu opciju koja će očigledno činiti vlast u RS-u.

U slučaju ulaska “Domovine” u vladu RS-a, trenutni omjer vladajući:opozicija u Narodnoj skupštini RS-a bi se sa trenutnih 44:39 pretvorio u 49:34 (Domovina ima 5 mandata).

Povodom konzultacija “Domovine” s Dodikom, oglasio se veliki broj zainteresiranih, a kako je i bilo očekivano najglasniji je Suljagić, veliki borac za prava Bošnjaka u RS-u, koji je usput rečeno, “šmugnuo” iz RS-a u Federaciju BiH i sad svoje sunarodnjake u RS-u gure u revolucionarne aktivnosti koje bi on promatrao sa sigurne sarajevske distance.

DF: Nećemo s Dodikom, nema šanse

Koalicija “Domovina” neće ući u koaliciju sa SNSD-om u entitetu RS, priopćila je Demokratska fronta.

“Ovim putem želimo demantovati pogrešne navode funkcionera SDA iz entiteta RS Ramiza Salkića, koji je neovlašteno razgovarao sa Miloradom Dodikom o navodnom ulasku “Domovine” u koaliciju sa SNSD-om i njegovim satelitima. Mi u DF-u smo svoj stav u okviru koalicije “Domovina” vezali za formiranje Vijeća ministara BiH sa strankama iz Saveza za promjene i bilo kakvi pregovori sa većinom zasnovanom na kupljenim poslanicima iz afere “Papak” nemaju našu podršku”, navodi se u saopćenju.

Nadalje, kažu u Demokratskoj fronti, “gospodin Salkić očito nije svjestan da nepromišljenim i sitnovlastitim potezima” dovodi u pitanje napredak BiH prema euroatlantskoj obitelji naroda.

Konačno, stav predstavnika SDA unutar koalicije “Domovina” je od samog početka bio takav da je glavni cilj postizbornih koalicija da iskoriste šansu koja nije postojala u zadnjih osam godina od kada je na nivou BiH SNSD bio u stanju da blokira sve odluke.

“Ukoliko je dio ljudi u SDA toliko gladan vlasti u entitetu RS onda im i ovim putem poručujemo da mogu tražiti nove partnere za formiranje Vijeća ministara, Vlade FBiH i vlada u kantonima”, priopćila je Demokratska fronta.

Salkić: Sastanak je odobren od centrale SDA

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kaže kako na sastanku nisu bili samo on i njegov stranački kolega Senad Bratić, već i Ivana Lovrić iz HSP-a.

On ističe da sa SNSD-om nije bilo nikakvih konkretnih pregovora o ulasku u skupštinsku većinu i izvršnu vlast, već da su otišli da bi bili upoznati s tim ko će biti mandatar i ko će sastavljati Vladu RS-a.

“Dobili smo obavijest da postoji prostor da “Domovina” bude dio skupštinske većine. Naš je odgovor bio da ćemo o tome upoznati organe stranaka koje pripadaju koaliciji, a one su te koje dogovaraju unutar koalicije. Nakon toga ćemo odlučiti hoćemo li biti dio te većine”, tvrdi Salkić.

Salkić napominje da su njih troje koji su bili na sastanku (Salkić, Bratić, Lovrić) legitimni predstavnici naroda i da u ime naroda imaju pravo ići na ovakve razgovore. Osim toga, kaže da će za njega biti prihvatljivo sve što odluči vrh SDA i da kao pojedinac ne odlučuje o tome hoće li ići u koaliciju sa ovom ili onom strankom.

Izetbegović: Mislim da bi bilo dobro za njih da mi uđemo u Vladu RS-a, ali oni neće u Vijeće ministara

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH je na novinarsko pitanje kakva će biti pozicija SNSD-a u Vijeću ministara BiH, ukoliko koalicija „Domovina“ uđe u Vladu RS-a, rekao da će u Vijeću ministara BiH ići onako kako su rekli, sa Savezom za promjene.

“Ako Domovina uđe, a vidjet ćemo da li će, prije svega da li smo dobrodošli, imamo li poziv da uđemo od ovih koji formiraju vlast, a mislim da bi bilo i za njih i za nas dobro da uđemo, mi ćemo biti tu jedan stabilizacijski faktor. Sigurno ćemo se truditi da sve stvari u BiH na svim nivoima što bolje funkcioniraju, da ova situacija u kojoj živi narod već odavno počne na bolje da se mijenja”, kazao je Izetbegović.