Published On: Pon, stu 13th, 2017

DEMANTI na tekst objavljen 12. studenog ove godine pod naslovom: „Objavljujemo poruke koje je novinarka FTV-a dobila od šefice deska: „Pazi što pričaš““.

Povodom sinoćnjeg teksta koji je portal Poskok.info prenio sa stranice fokus.ba zaprimili smo zahtjev od RTVFBiH za demantijom kojeg prenosimo u cijelosti kako samo ga zaprimili:

Poštovani,

U skladu sa članom 7. Kodeksa za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini, molimo vas da objavite demanti na tekst objavljen na vašem portalu 12. novembra ove godine pod naslovom: „Objavljujemo poruke koje je novinarka FTV-a dobila od šefice deska: „Pazi šta pričaš“, u kojem se grubim manipulacijama i zloupotrebama privatne komunikacije nastoji ime urednice Amre Zaklan dovesti u kontekst kršenja novinarskih sloboda, pa i radnih prava, kao i nepostojećeg političkog konteksta.  Na ovaj način urednica Zaklan je izvrgnuta osudama javnosti.  U ovom slučaju može samo biti riječi o brutalnoj zloupotrebi, kao i kidanju iz konteksta privatne komunikacije iz mjeseca avgusta ove  godine, a što je puno prije događaja na koje se referira kolegica Sanita Konjalić u tekstu vašeg portala i prekida njezine honorarne saradnje sa Federalnom televizijom.

Konkretno, riječ je o komunikaciji naše urednice Amre Zaklan vezane za prilog „Organi umrlih…“ (kompletnu prepisku dostavljamo u prilogu).

Gospođici Konjalić urednica Federalne televizije je prenijela pohvale, a potom nevezano za isti prilog dala kolegijalnu sugestiju u pogledu narušenih međuljudskih odnosa između nje i pojedinih članova redakcije. To nikako nije urednička naredba ili prijetnja, kako se želi obmanuti javnost. Konjalićeva nikada nije pokazivala sposobnosti za timski rad, te je tako imala problema u komunikaciji sa kolegama, što je dovodilo do tenzija unutar redakcije. Urednica  DESK-a FTV-a, skretala joj je pažnju, vodeći računa o važnosti dobrih međuljudskih odnosa.

Radi pravilnog informisanja javnosti, a budući da ste istu objavili na iskrivljen način, dostavljamo vam komunikaciju  kolegice Konjalić sa urednicom Amrom Zaklan na način kako je ona nastala, kojim povodom i u kojem periodu. Poslovodni odbor, kao i urednik Informativnog programa, kolegici Konjalić su saopštili zbog čega prekidaju saradnju.  Osim toga, samo radi javnosti, naglašavamo da  do prekida honorarne saradnje nije došlo zbog priloga o kojem govori kolegica Konjalić, nego zbog nemogućnosti rada u timu.

 

RTVFBiH

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x