Published On: Čet, kol 25th, 2016

Demant teksta „U odsustvu ravnatelja GPBiH Bošnjaci provode plan iz “Oaze” za zaposjedanje granice s Hrvatskom”        

Jučer smo prenijeli smo tekst  „U odsustvu ravnatelja GPBiH: Bošnjaci provode plan iz „Oaze“ za zaposjedanje granice“ sa portala hms.ba. Granična policija reagirala je na taj tekst demantom, te sukladno pozitivnoj medijskj praksi prenosimo njihov demant u cjelosti: 
Tekst je baziran na neistinama i poluistinama kojima je dezinformirana bh. javnost u cilju degradacije Granične policije BiH, rukovodilaca i, općenito, pripadnika ove policijske agencije. Povjerovavši dijelu nezadovoljnih visokorangiranih službenika koji ucjenama rukovodstva, nisu ostvarili nerealne i isključivo lične ciljeve i interese u Graničnoj policiji BiH, baziravši se na potpuno transparentnom projektu, izmišljena je apsurdna teorija zavjere Bošnjaka koji žele potisnuti Hrvate u prvoj multietničkoj agenciji na državnom nivou.
Ne ponavljajući sve sporne navode teksta, želimo istaknuti sljedeće:
Projekt modernizacije uprave Granične policije BiH realizira se u saradnji sa službenicima Savezne policije Njemačke, koja je u prethodnom periodu provela tri reforme u cilju modernizacije. Projektom se želi unaprijediti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije BiH kako bi se osigurali postignuti standardi, te u budućnosti moglo odgovoriti na sve izazove i zadatke, osobito u preuzimanju obaveza koje proizlaze iz statusa BiH kao zemlje kandidatkinje za punopravno članstvo u EU.
Projektom se želi smanjiti broj rukovodećih kadrova, a povećati broj specijalista iz određenih oblasti, a sve u cilju povećanja efikasnosti rada Granične policije BiH u perspektivi. O transparentnosti Granične policije BiH svjedoči Pregledna konferencija Projekta održana u Mostaru u martu 2016. godine. O svim aktivnostima, ciljevima i drugim detaljima Projekta tom su prilikom upoznati prisutni predstavnici medija iz BiH, Savezne policije Njemačke, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH, OHR-a, FRONTEX-a, IOM-a, DCAF-a, ICITAP-a i Granične policije BiH.
Preglednoj konferenciji prisustvovao je i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić koji je u svom obraćanju istaknuo nastavak podrške Ministarstva sigurnosti BiH Projektu Granične policije BiH. Također, napominjemo da su Projekt u Mostaru predstavili direktor Granične policije BiH Zoran Galić i načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu i vođa Projekta Vladimir Popović, što dodatno ukazuje na zlonamjernost vaših navoda počevši od senzacionalističkog naslova.
U cilju istinitog informiranja javnosti želimo dodati i činjenicu da je nacionalna struktura pripadnika Granične policije BiH u skladu sa članom 6. Zakona o Graničnoj policiji BiH. Nacionalna struktura Granične policije BiH odražava nacionalnu strukturu stanovništva BiH, prema popisu iz 1991. godine. Bilo koji navod o ugrožavanju bilo kojeg naroda u redovima Granične policije BiH usmjeren je protiv dobrih međunacionalnih odnosa pripadnika ove agencije.
 
Sanela Dujković,
glasnogovornica GPBiH,

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>