Published On: Ned, kol 28th, 2016

Delegacija HDZ-a BiH predvođena Čovićem na obilježavanju godišnjice osnivanja Herceg-Bosne


Svečano obilježavanje godišnjice HR HB upriličeno je u danas u Gorici kod Gruda. Delegacija HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a) svečano je položila vijenac i zapalilo svijeću ispred spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.
 
Izaslanstvo je nazočilo i svečanom svetom misnom slavlju u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici, a nakon mise položen je vijenac na grob prvog predsjednika HR HB Mate Bobana i na spomenik poginulim braniteljima.
U dvorištu crkve sv. Stjepana Prvomučenika organizirana je javna tribina u organizaciji HR HB i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, na kojoj se obratio i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.
Predsjednik Čović u svome izlaganju naglasio je značaj i važnost ove obljetnice i povijesnog trenutka te povijesne uloge onih koji su imali hrabrosti i mudrosti da utemelje Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, a poslije HR-HB da na taj način zaštite hrvatski narod diljem Bosne i Hercegovine.
 
“Koliko god da smo se odmakli od početaka, jasno je da bez organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, mi nećemo ostvariti ono što je naša trajna težnja, aposlutnu, ustavnu ali i svaku drugu, teritorijalnu i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH . vrijeme u kojem živimo je vrijeme iskušenja, ako samo analiziramo popis stanovništva koji je nedavno objavljen, vidjet će te da, gdje god nije bilo organiziranosti i djelovanja HR-HB u bilo kojem obliku, Hrvata više nema.
Posljedice Domovinskog rata su takve, da mi danas moramo zbiti redove i stvoriti mogućnosti da naši mladi ne odlaze. moramo stvoriti uvjete u naredne dvije godine da reorganizacijom BiH osiguramo sebi apsolutno jednaka prava koja imaju i druga dva naroda u BiH. Pozivam sve one koji su se umorili na ovome putu traženja jednakopravnosti, da ne klonu duhom, nego da zajedno pod vodstvom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, ustraju.
Bilo koje podjele neće nas dovesti nigdje, trebamo zbiti redove i ne tražiti neke nove mogućnosti i rješenja, jer smo ih već kroz oblik višestranačja i pokazali, još uvijek se trebamo okupiti oko jedne ideje, neka to bude ideja Hrvatske Republike Herceg Bosne “, zaključio je svoj govor dr. Dragan Čović.
Na tribini su govorili i Vlado Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća HZ HB i Željko Raguž, direktor Hrvatskog dokumentacijsog centra Domovinskog rata u BiH.