Published On: Pet, stu 16th, 2018

Delegacija EU o Dodikovom prijedlogu: Podržavamo BiH u reformama i borbi protiv korupcije

Predsjednik SNSD-a i novoizabrani član Predsjedništva Milorad Dodik  je najavio da će tražiti od Šefika Džaferovića i Željka Komšića da usvoje zajedničku izjavu kojom će pozvati Europsku uniju da BiH u što skorije vrijeme prime u status kandidata.

“Bosna i Hercegovina donijela je stratešku odluku da podnese zahtjev za članstvo u EU i vlasti u BiH sada moraju uvrstiti ovaj cilj u jezgro svoje politike i prioriteta. Očekuje se da će Evropska komisija u 2019. godini dostaviti Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Mišljenje će uključiti i procjenu spremnosti kada je riječ o političkim i ekonomskim kriterijima, kao i svi dijelovi pravne stečevine EU. Kao i u slučaju svih ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu, Komisija će primjeniti načelo po kojem prioritet u radu imaju temeljne oblasti proširenja – suštinska važnost će biti data vladavini prava”, rekli su  iz Delegacije Europske unije u BiH.

Kako kažu, Europska komisija još nije zaprimila odgovore na niz dodatnih pitanja u sklopu pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Prema našem shvaćanju, vlasti BiH sada dovršavaju svoje odgovore u okviru mehanizma koordinacije o pitanjima EU. Komisija očekuje  odgovore u narednom periodu”, kazali su iz Delegacije EU u BiH.

Odgovori BiH na Upitnik i na dodatna pitanja će se uzeti u obzir u pripremi Mišljenja Europske komisije koje je u toku, a na osnovu zahtjeva BiH za članstvo u EU.

“Na osnovu Mišljenja Europske komisije i budućih pratećih preporuka, Vijeće EU će donijeti odluku o narednim koracima u procesu integracija BiH u EU, kao i neophodnim reformama koje Bosna i Hercegovina treba provesti kako bi se to i dogodilo”, kazali su iz Delegacije EU u BiH.

Zaključili su da je EU spremna podržati vlasti u BiH po pitanju svih reformi koje poduzmu kako bi se osnažila integracija BiH u EU i modernizacija zemlje, uključujući nastavak socioekonomskih reformi i borbu protiv korupcije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare