Published On: Fri, Aug 28th, 2015

DEKLARACIJA SAMITA U BEČU Zemlje zapadnog Balkana jedna drugoj neće blokirati put ka EU

55df7a43-0c44-4abc-97e4-4ab60a0a0a64-samit-u-becu-718x446Zemlje zapadnog Balkana obavezale su se da neće jedna drugu blokirati na europskom putu, kao i da će uložiti veće napore za napredak u unutarnjim reformama. Deklaracijom Summita o zapadnom Balkanu u Beču, zemlje sudionice obvezale su se da međusobne nesuglasice neće zloupotrijebiti jedna protiv druge u procesu europskih integracija, kao i da prihvaćaju podršku Europske komisije u rješavanju bilateralnih sporova.
Prihvaćajući sve što su zemlje regije do sada učinile u poboljšanju unutarnje situacije, zaključeno je da je potrebno više napora kako bi se ubrzali domaći reformski procesi prevashodno kada je riječ o vladavini prava, upravljanju gospodarstvom i reformi javne administracije, kao i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Sudionici su se dogovorili da nastave sastanke u ovom formatu, kako bi se implementirala agenda dogovorena u Berlinu prošle godine i ona koja je proširena u Beču, a što bi ubrzalo i razne projekte koji su se pojavili između dva summita.
Sve zemlje zapadnog Balkana čvrsto vjeruju da njihova budućnost leži u EU, a da napredak svake zemlje ovisi od individualnih napora da ispuni kopenhagenske kriterije i uvjete iz procesa stabilizacije i pridruživanja. Deklaracijom je konstatirano, iako je bilo napretka u ostvarivanju strukture regionalne suradnje proteklih godina, da je potrebno više napora kako bi se riješile bilateralne nesuglasice. Potrebni su konkretni koraci političkih lidera zapadnog Balkana ka trajnom pomirenju u regiji, što je ključno za stabilnost i podršku stvaranja jugoistočne Europe sposobne prevladati naslijeđe prošlosti. Srbijanski i kosovski premijer potvrdili su, kako se navodi u zaključku Samita, svoju odlučnost da intenziviraju proces normalizacije.
Također, potrebno je da se povećaju napori u iznalaženju kompromisa između Makedonije i Grčke kada je riječ o nazivu nekadašnje jugoslavenske republike. Zemlje zapadnog Balkana suglasile su se da radikalizam, terorizam i nasilni ekstremizam, prevashodno stranih boraca koji se bore u Siriji i Iraku, zahtijeva jačanje suradnje i veću razmjenu informacija. Kada je riječ o ilegalnoj migraciji, oni su podvukli značaj pripreme konferencija na visokoj razini koja će se baviti izazovima zapadnobalkanske rute. Poboljšanje uvjeta za život u regiji, posebno osiguravanje realne perspektive za budućnost mladih i povećanje njihovog povjerenja u institucije ključni je cilj reformskog procesa, navodi se u zaključcima Summita, prenio je B92.