Published On: Thu, Aug 10th, 2017

VUČIĆ NAJAVIO: Dekaracija Srbije i Srpske između 25. studenog i 1. prosinca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike dijela javnosti i oporbe povodom Deklaracije o opstanku srpske nacije, uz ocjenu da su motivirani i zahtjevima nekih iz međunarodne zajednice.

On je za Pink rekao i da još nijedno slovo te deklaracije nije napisano, istaknuvši kako to nema bilo kakve veze sa ratnohuškačkom politikom već će se baviti zaštitom srpskog jezika.

“U tome (kritikama deklaracije) stoji i međunarodni faktor zato što im nismo rekli što treba pisati”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija suverena zemlja i da aktualna vlast za razliku od prethodne ne pita strani faktor što smije uraditi. On je naveo i kako će se ta deklaracija baviti zaštitom srpskog jezika i zapitao u kojem međunarodnom dokumentu piše da je briga o jeziku ratno huškanje.

“Pokažite mi dokument u kome piše da je to ratno huškanje”, rekao je Vučić, naglasivši da se uvijek zalagao za mir i stabilnost.

Naveo je i kako bi Deklaracija o opstanku srpske nacije trebalo biti završena krajem studenog ili početkom prosinca ove godine. Ocijenio je i kako mnogi kritiziraju deklaraciju, jer kako je rekao, ne žele vidjeti ekonomski oporavljenu i jaku Srbiju.

“Gdje god da se Srbi sastanu, pa i kada žale stradale sunarodnjake u Oluji, za njih nije dobro i uvijek je prijeteće”, rekao je Vučić.

Istaknuo je i kako neće prihvatiti da su Srbi za sve i uvijek krivi.

“Problem je što su neki ljudi zadovoljni samo kada je Srbija zgažena i pognute glave, a kada Srbija podiže glavu to je za njih opasnost”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija suverena i nezavisna država dok je građanima poručio da će to biti i ubuduće. Obećao je građanima mir i stabilnost i razgovore sa svima u regiji kako bi se to osiguralo, kao i nastavak privlačenja stranih investicija i rad na razvoju poduzetničkog duha u Srbiji.

Deklaracija je najavljena 4. kolovoza na sastanku Aleksandra Vučića s predstavnicima Srba iz regije.