DEKLARACIJA O PELJEŠKOM MOSTU : Bošnjački političari ne shvaćaju da oni ne predstavljaju BiH

Očito kolege iz bošnjačkih stranaka još uvijek ne razumiju kako oni ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Eventualno mogu predstavljati nekih 20-ak posto BiH ali cijelu ne, izjavio je Karamatić za Dnevnik.ba.

Očito kolege iz bošnjačkih stranaka još uvijek ne razumiju kako oni ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, rekao je u izjavi za Dnevnik.ba predsjednik HSS BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Mario Karamatić.

Komentirajući protivljenje bošnjačkih političara i političkih stranaka izgradnji Pelješkog mosta, Karamatić je rekao kako je Bosna i Hercegovina država triju konstitutivnih naroda koji o svim problemima, kako unutarnjim tako i vanjskim, trebaju pronaći suglasje. To je onda stav Bosne i Hercegovine, dok trenutno bošnjačka politika svoj stav pokušava podvaliti kao stav države BiH.

Podsjećamo, jučer su u Zastupničkom domu Parlamenta BiH bošnjački zastupnici potpisali Deklaraciju kojom se traži obustava izgradnje Pelješkog mosta obrazlažući kako će most tobože onemogućiti izlab Bosne i hercegovine na otvoreno more. Deklaracija nije usvojena na jučerašnjem zasjedanju Zastupničkog doma Parlamenta BiH budući da je sjednica prekinuta i o njoj će se zastupnici izjašnjavati 13. rujna.

Bošnjački zastupnici u Deklaraciji navode kako traže od Republike Hrvatske i Europske unije da se obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

“Očito kolege iz bošnjačkih stranaka još uvijek ne razumiju kako oni ne predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. Eventualno mogu predstavljati nekih 20-ak posto BiH ali cijelu ne”, izjavio je Karamatić za Dnevnik.ba.

Karamatić, inače i izaslanik u državnom Domu naroda smatra kako će bošnjačka Deklaracija o Pelješkom mostu doživjeti debakl u svome parlamentarnom životu.

“Ta Deklaracija neće biti usvojena i onda će se bošnjački dužnosnici žaliti kako su svi protiv ‘Bosne’. Problem je što ne shvaćaju da ta ‘Bosna’ ne postoji i nikada neće postojati”, izjavio je Karamatić.

Pojasnio je kako postoji samo Bosna i Hercegovina, zemlja tri naroda koji u njoj žive i koji bi trebali pokušati doći do suglasja u svemu, pa tako i Pelješkom mostu.

J. Gudelj / Dnevnik.ba