Published On: Uto, sij 14th, 2014

Deklaracija HNS-a rješenje hrvatskog pitanja

Odnos između dva HDZ-a postao je odnedavno razlog trzavica i nestabilnosti unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) od kojega Hrvati u BiH imaju najveća očekivanja. Ova institucija, premda se radi o virtualnoj tvorevini, postala je zadnja brana obrane nacionalnog zajedništva, premda je i to zajedništvo postalo predmet stranačke trgovine. No, i kada se međusobno optužuju oko toga tko ima više razloga za razvaliti ili preuzeti premoć u HNS-u ili pak raditi na održavanju monopola, dva HDZ-a kao da ne čitaju deklaraciju koju su zajednički donijeli na saborskom zasjedanju prošle godine.

Zaboravljeno gradivo

Naime, na 5. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji je održan u Mostaru usvojena je deklaracija o osnovnim načelima na koja su se obvezali politički predstavnici hrvatskoga naroda okupljeni u ovoj političkoj grupaciji. Dvije odredbe našle su se slučajno ili ne zajedno među skupinom načela u deklaraciji HNS-a. 
“Usuglasiti i pripremiti zajednički nastup svih stranaka članica HNS-a u obliku zajedničke izborne liste na svim područjima i svim razinama gdje je Hrvatima zbog brojčane nadmoći drugih naroda ograničena mogućnost unutarnjeg stranačko-političkog pluralizma. Također, stranke članice HNS se obvezuju da će prilikom konstituiranja vlasti nakon izbora formirati vlast prioritetno od stranaka članica HNS-a na svim razinama gdje za to postoji mogućnost”. Dužnosnici obiju stranaka kada su posljednjih dana objašnjavali svoje razloge “za” ili “protiv” te iznosili frustracije u čemu je protivnička strana pogriješila i gdje je prekršila načela. Nijedni iz redova dva HDZ-a nisu međutim vidjeli vlastite grijehe. A više su i nego očigledni ako se naglas pročita ova deklaracija. Protivnici zajedničkog nastupa na listi za izbore unutar HNS-a iz HDZ-a 1990. su razloge za odustajanje našli upravo u kršenju deklaracije oko uspostave vlasti u Hercegbosanskoj županiji. I bili su u pravu oko poteza starijeg HDZ-a. Jednako su u pravu i iz HDZ-a Bosne i Hercegovine kada tvrde da značajan dio devedesetke sada zagovara protivljenje zajedničkoj listi HNS-a. 
Zbog toga zamršenog odnosa između dva HDZ-a ne treba preispitivati deklaracije HNS-a koje su sjajan temelj za jačanje hrvatske pozicije i napokon rješavanju hrvatskog pitanja. Uputnije je da dvije stranke, a prije svega dva predsjednika Dragan Čović i Martin Raguž rade na donošenju novoga međustranačkog sporazuma ili preispitivanju staroga.

Kompenzacija

To uključuje i kompenzacije za međusobna podmetanja i kršenja sporazuma na pojedinim razinama vlasti zbog čega je HNS sada uzdrman.

Nasuprot strančarenju HNS treba ponovno postaviti u prvi plan te da se u okviru toga izgrade institucije i povrati međusobno povjerenje. To podrazumijeva i zajednički nastup na izborima. Sve drugo Hrvate stavlja u poziciju gubitnika.