Published On: Pon, ruj 4th, 2017

DEJAN JOVIĆ: “U BiH živi 51 posto Bošnjaka: Treba uvažiti i njihovu frustriranost svojim ustavnim položajem!”

Dejan Jović, profesor na Fakultetu politčkih znanost u Zagrebu, gostujući na N1 Televiziji govorio je, pored ostalog, i o pogoršanju odnosa između Zagreba i Sarajeva iako N1 tvrdi da su to odnosi Hrvatske i BIH. Sarajevo nije samo BIH. I to bi ako ne N1 barem Jović morao znati.

Javne istupe Miroslava Tuđmana i najavu njegove knjige posvećene Aliji Izetbegoviću, profesor Jović dovodi u vezu sa predstojećenom presudom Hrvatima u Haagu.

On je rekao da bi potvrđivanje prvostupanjske presude kojom je “hrvatska šestorka” osuđena na ukupo 115 godina bilo težak udarac hrvatskoj politici prema BiH, u kojoj je sin Franje Tuđmana aktivno sudjelovao.

Na upit o sporu oko izgradnje Pelješkog mosta, prof. Dejan Jović je kazao da treba imati veliku razumijevanje na strahove građana Dubrovnika koji u svoju državu dva puta ulaze, što smatra neodrživim.

“Hrvatska, međutim, treba razumjeti i položaj Bošnjaka u BiH kojima smeta patronizirajući odnos Hrvatske prema  BiH.”

“Kako bismo se mi u Hrvatskoj osjećali, kada bi neka druga država, recimo Slovenija, tražila od nas šta da unesemo u vlastiti ustav, a što da izbacimo?”, upitao je on.  No paralela ne stoji. Slovenija je kao i Hrvatska parlamentarna ustavna demokracija. BIH je država koja funkcionira ne po Ustavu koji su izglasali njeni građani nego prema mirovnom sporazumu čiji jedan od aneksa fingira kao Ustav. Osim toga i sam Jović je govorio što i kako treba preurediti u BIH a nije mu smetalo miješanje u unutarnja pitanja BIH recimo Stjepana Mesića, OHR-a, Turske, SAD-a itd. Hrvatska je osim toga potpisnica Daytona i država najzaslužnija za mir u BIH. Bez HV-a , u kojem su sudjelovali i neki Jovići, doduše ne baš Dejanovog političkog profila, oslobođeni su Bihać i džep do Goražda a unatoč hrabroj borbi mudžahedina pojas oko Sarajeva vraćen je tek kad je Tuđmanov UZP uz Alijin potpis ušao u BIH. Mislimo na Vogošću, Ilijaš, Izačiće i Hadžićeg, općine koje su Sarajevu poklonili HVO i HV. Vojske UZP-a. Sarajevo im je uzvratilo tužbom. Fala Sarajevo.

 

Profesor Jofić je reknuo da Hrvatska nije država koja bi ikome, pa ni Bosni i Hercegovini, trebala biti uzor, ili dijeliti lekcije o nacionalnoj ravnopravnosti.

“U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 20,5 posto građana koji nisu bili Hrvati. Danas u Hrvatskoj živi svega 7 posto stanovnštva  koji pripadaju nacionalnim manjinama”.

Pri tome je zaboravio reći da su ti građani uzeli motorke i zapriječili promet a potom tjerali ljude nesrpske nacionalnosti uz stihove starih narodnih čobanskih pjesama.

“Popis stanovništva pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi skoro 51 posto Bošnjaka  ta činjenica stvara jednu novu realnost u toj zemlji”, dodao je Jović i rekao da treba imati razumijevanje za realne frustracija naroda koji predstavlja apsolutno većinu u broju stanovništva, ali participira i trećinu u vlasti i teritorija BiH”.

Kako su tek frustrirani oni koji su s prostora pod kontrolom Armije BIH otjerani. Radi se o gotovo pola milijuna ljudi. I zašto za njima nema jednak sentiment Jović kao za onima u RH nije jasno. Zar profesor politologije smatra da se ratno djelovanje, koje je omogućilo da se jedan  narod prepolovi a Bošnjaci iako najveće žrtve postanu 51% treba imati političku težinu? Što da je Armija BIH protjerala Hrvate do razine od 1%. Kako bi tad govorio Jović?

Prof. Dejan Jović je kazao  da Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati bili ravnopravni.

“Odricanjem socjalističkog  kontinuiteta današnjoj  BiH,  Hrvati ozbljno riskiraju da ugroze svoj konstitutvni ustavni status”, smatra Jović.  Ovo je također jedna od podvala. Nije konstitutivnost 1945-e nastala na socijalizmu, jer nije svaki antifašist bio komunist niti socijalist, nego je nastala na antifašizmu i antinacizmu. Da sada Vladimir Nazor pročita Jovića bilo bi mu neugodno što ovaj priča. Jer Nazor nikada nije bio komunist.

Na kraju je prof. Dejan Jović podsjetio da je bivša SFRJ bila definirana kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti. “Narodnostima su pripadali oni građani SFRJ koji su imali svoje matične države,  Albanci, Mađari, Italijani…”.

On je kazao da,  budući da Srbi i Hrvati u BiH inzistiraju da su im Srbija i Hrvatska matične države, ne isključuje mogućnost da Bošnjaci u dogledno vrjeme izađu sa zahtjevom da im se dokine status konstitutivnih naroda i tretira kao manjine.

Otkud Joviću da Hrvati i Srbi to inzistiraju? Prosječan Hrvat iz BIH većinu Hrvata u RH smatra svojom dijasporom. Velik dio te dijaspore nastao je kao rezultar ratnog progona od  strane VRS i ABIH čija je sastavnica bila i odred za obredno odsijecanje glava. I čiji su članovi srušili 2001-e godine WTC. Što da su pripadnici El Mudžahida srušili sve tornjeve u SAD-u i poubijali 90% Amerikanaca, te naselili milijune Arapa? Bi li danas Jović tvrdio da trebamo razumijeti frustriranost tih ljudi u SAD-u jer čine 51%  i ne žele da Amerikanci imaju konstitutivnost?

“Ja se nadam da do takvog scenarja neće doći, ali ga ne bih potpuno isključio”, kazao je prof. Dejan Jović u razgovoru za televiziju N1.

Mi se nadamo da je Dejan Jović zdravo i dobro. I da ne troši psihosomatske medikamente,  kao neki prvaci nacionalsocijalističkog proleterijata u Bošnjaka.