Published On: Sri, srp 14th, 2021

Dejan Jović recenzent knjige u kojoj se negira genocid u Srebrenici

I dok majke Srebrenice traže usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, pojedini sarajevski mediji to ignoriraju pa su u nedostatku sugovornika koji bi udarili po hrvatskom predsjedniku Zorana Milanovića iz naftalina izvukli kontroverznog profesora sa Sveučilišta u Zagrebu Dejana Jovića.

Podsjetimo Jović je bio savjetnik bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića. Bio je recenzent knjige o raspadu Jugoslavije autora Davida Gibbsa. Jović je nahvalio ovaj velikosrpski pamflet iako se u njemu amnestira Miloševićeva zločinačka politika te negira genocid u Srebrenici, kako su to navodili kritičari navedene knjige, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Zbog toga su brojne bošnjačke udruge kritizirale Josipovića što takvu osobu drži u svome uredu jer se u knjizi kako navode podržava četnički pokret te agresija JNA na Hrvatsku.

Jović se tada branio riječima: „Prava meta napada je politika Republike Hrvatske kojom se podržava jedinstvena i multietnička Bosna i Hercegovina, utemeljena na jednakosti i jednakopravnosti konstitutivnih naroda i građana.“ Danas naravno zastupa posve suprotne stavove i zalaže se da Hrvati u BiH postanu nacionalna manjina.

Pojedini sarajevski mediji su to ili zaboravili ili su toliko očajni u pronalasku sugovornika te su posegnuli za Jovićem koji je naravno kritizirao Milanovićev posjet Hrvatima u BiH. Zanimljivo je da su takvu osobu ugostili upravo u vrijeme obilježavanja genocida u Srebrenici.

Predsjednik Milanović je Jovićev istup kratko prokomentirao – Profesor politologije je eskort dama gospodina Pupovca. /HMS/