Published On: Fri, Oct 9th, 2015

DEBLOKIRANA FEDERACIJA: SB otkriva ključne točke dogovora Izetbegovića i Radončića!

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, dvije vodeće bošnjačke stranke, SDA i SBB, do kraja ovog tjedna i formalno će parafirati koalicijski sporazum, koji, de facto, već funkcionira u Federaciji BiH. O tome svjedoči činjenica da su delegati SDA, SBB i HDZ BiH u Domu naroda danas izglasovali rebalans proračuna, a da je kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nakon dulje pauze iazvane nedostatkom kvoruma, zakazao sjednicu za sutra 9. listopad, na kojoj će se, pored ostalog, razmatrati i rebalans proračuna.

To što su čelnici dvije stranke, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, započeli konkretnu suradnju i prije nego što su potpisali koalicijski sporazum, najbolja je potvrda da su tijekom nekoliko susreta u posljednjih dvadesetak dana uspjeli izgladiti međusobne nesporazume i učvrstiti međusobno povjerenje, koje je u politici u pravilu mnogo važnije od pismenog sporazuma.

Detalji dogovora Izetbegovića i Radončića još se drže u tajnosti, no iz vrhova dviju stranaka ipak su procurile bitne informacije iz kojih se nazire barem pet ključnih točaka njihovog dogovora.

Prva tačka dogovora,kako saznaje Slobodna Bosna, vezana je za programske ciljeve nove koalicije, koji će se i dalje naslanjati na općeprihvaćenu Reformsku agendu. Najvažniji kratkoročni cilj odnosi se na aplikaciju za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji, do kraja siječnja naredne godine, a najvažniji dugoročni cilj jest stabilizacija političkih prilika u državi i ubrzan ekonomski razvoj i rast životnog standarda. Tek u relaksiranim ekonomskim i socijalnim uvjetima moguće je rješavati krupna politička pitanja koja zahtijevaju širi društveni konsenzus.

Druga točka odnosi se na obuhvat koalicijske suradnje. Izetbegović i Radončić dogovorili su koaliciju na svim razinama vlasti, od kantonalne, preko federalne, do vlasti na razini države, pri čemu će SBB preuzeti sve funkcije koje trenutno obnašaju dužnosnici Demokratske fronte Željka Komšića. Izborni rezultat SBB-a skoro je identičan izbornom rezultatu DF-a, a to znači da SBB neće tražiti ni više niti će pristati na manje od onog što je pripalo DF-u. Moguće su izvjesne rokade resora, ali ranija proporcija podjela resora ostat će skoro identična.

Treća važna točka koalicijskog sporazuma SDA i SBB-a, odnosi se na izbor koalicijskih partnera iz reda hrvatskog odnosno srpskog naroda. Suradnja s HDZ-om posve je neupitna, zbog činjenice da ta stranka uživa punu, skoro 90-postotnu podšku hrvatskog naroda.

S druge strane, SDA i SBB nastavit će suradnju sa strankama iz Saveza za promjene i tu neće biti nikakvih promjena do isteka mandata. Istina, uslijedit će „mini“ rekostrukcija parlamentarne većine na taj način što će SBB i DF zamijeniti pozicije – DF će preseliti u opoziciju a SBB u vlast. /HMS/