Published On: Sat, Jun 4th, 2016

DEBATA O BHRT-U Hrvati nemaju kanal na svom jeziku, to je i jedan od razloga za ovakvo stanje

bhrt-595x340

Parlamentu Bosne i Hercegovine i drugim nadležnim institucijama u tijeku sljedećeg tjedna bit će upućen zahtjev za kratkoročnim rješenjem financiranja BHRT-a naplatom RTV pristojbe putem računa za struju, kako bi se spriječilo prekidanje emitiranja programa javnog emitera.

Ovaj zahtjev su dogovorili i podržali sudionici današnje ekspertske debate o budućnosti RTV servisa održane na Jahorini u organizaciji Udruženja/udruge BH novinari.

Tijekom debate istaknuti su ključni problemi u financiranju javnog servisa, uredničkih politika, utjecaja vlasti na javni servis, ali i mogući prijedlozi za njihovo rješavanje. Sudionici, parlamentarci, predstavnici javnih servisa, udruženja BH novinari i medijski eksperti ukazali su na hitnost rješavanja financijskih problema javnih emitera kako bi bio osiguran njihov opstanak. Međutim, naglašeno je da nema trajnog financijskog rješenja ukoliko se ne izmijeni zakonski okvir javnog servisa i uradi reforma javnog servisa u upravljačkom, uređivačkom i tehničkom smislu.

U fokusu razgovora su bila četiri modela za naplatu RTV pristojbi. Od naplate putem računa za električnu energiju, naplate putem medijskog poreza ili fondova i naplata putem “inkaso” službe.

– Financiranje iz proračuna nije prihvatljivo jer bi to značilo povratak u državnu televiziju. Kada se govori o javnom servisu uglavnom se govori o odnosu politike i javnog servisa, a zanemaruje se javnost. RTV servis treba reformu. Potrebno je i educirati javnost o tome što je to javni servis i kakvu društvenu ulogu ima. RTV emiteri trebaju napraviti svoju komunikacijsku strategiju. Svaki program koji emitira javni servis treba da je najbolji – kazao je Enes Osmančević, profesor s Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Siniša Vukelić iz BHN Kluba novinara Banja Luka rekao je da u ekonomskom smislu teško prodati loš kvalitet.

– Važno je i kakav sadržaj nude javni emiteri. Javni emiter u RS-u zastupa interese jedne stranke. Programi sva tri emitera nisu konkurentni i to otežava naplatu RTV pristojbe. Potrebno je više razmišljato o sadržaju koji se nudi gledateljima – kazao je on.

Tijekom debate na kojoj se govorilo o programskim sadržajima, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović naglasio je da hrvatski narod nije ravnopravan, jer nema kanal na svom jeziku.

– To je i jedan od razloga za ovakvo stanje. Hrvati imaju pravo zahtijevati kanal na hrvatskom jeziku. Kada je u pitanju rješavanje trenutne krize na BHRT-u, za izravno sam naplaćivanje RTV pristojbe, mislim da naplaćivanje pristojbe uz drugi račun nije zakonski izvodivo – kazao je on.

Boris Bergant, konsultant iz Europske radiodifuzne unije (EBU), kazao je da je država obvezna osigurati sigurno financiranje javnog servisa i da je to naglašeno u četiri međunarodna dokumenta.

– Javni servis nije državni servis. On treba služiti javnosti i javnost treba biti partner javnog servisa. Javni servis nije samo infromativnog karaktera. On je i šira kulturna institucija. Treba inicirati dijalog i promovira nacionalno stvaralaštvo. Financiranje javnog servisa treba biti dugoročno i sigurno – naglasio je on.

Debatu je financijski podržalo Vijeće Europe, priopćeno je iz Udruženja/udruge BH Novinari./HMS/