Utorak, 28 svibnja, 2024

ĐE SI SUVERENA BOSNO Stranci dali rok za dogovor oko Izbornog zakona: U veljači ili rješenje ili kraj euroatlanskog puta!

Must Read

SARAJEVO, (Patria) – Delegacija EU i Ambasada SAD-a u BiH već izvjesno vrijeme organiziraju sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o Izbornom zakonu u BiH, sljedeći je iza praznika točnije 10. siječnja, a rok je definiran, u veljači  se ovo pitanje mora riješiti, inače se tu zaustavlja euroatlantski put BiH.

Stanimo sada malo ovdjet. Što će se dogoditi političkim elitama ako im EU i SAD zaustave europski put? Eventualni ulazak BIH u EU mnogima od njih više bi naštetio nego pogodovao. Blokiranjem BIH da uđe u EU i SAD i Europska unija štete tek građanima BIH. Nikako političkim elitama. Imamo u samom Sarajevu cijeli niz stranaka koje itekako žele da BIH nikada ne uđe u EU. Koje su euroskeptične i i zapadnofobne. Što će tom blokadom dakle EU i SAD postići? Ništa. Onima kojima dakle prijete, put po EU je ionako samo turistički, Europa im nije strana, oni za život jako dobro zarađuju tu. Ukratko – EU i SAD prijete građanima BIH, zato što elite u BIH nisu u stanju postići dogovor. Hm. Čudna logika.

Europska unija i SAD zabrinute su zbog neprovođenja presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, što bi se, prema njihovom mišljenju, moglo odraziti na implementaciju izbornih rezultata nakon listopada sljedeće godine.

Na dosadašnjim sastancima nije se uspio postići dogovor. S jedne strane HDZ BiH i SNSD su za jedno rješenje, sve druge stranke su s druge strane.

Bosanski portali pišu: Čak se, kako nam je nezvanično potvrđeno HDZ toliko upustio u ucjenjivanje da je za ulazak u Dom naroda spreman tražiti potreban prelazak praga.

– Bukvalno traže neka rješenja prema kojima se za 10-tak ljudi unaprijed osiguravaju pozicije, a što je većini neprihvatljivo. Ako je tako, onda se Dom naroda treba samo koristiti za vitalni nacionalni interes, a to mu nije isključiva funkcija – kaže naš izvor, koji sudjeluje na ovim sastancima.

Podsjećamo, SDA također u parlamentarnu proceduru uputila svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona, mada je prethodno najavljivala da će to uraditi nakon što svoj parlamentarni put okonča prijedlog izmjena Izbornog zakona koje je predložio HDZ BiH.

Sada imamo dva prijedloga u proceduri, ali dogovora ne, što zabrinjava i strance.

– U principu složni smo oko popunjavanja Kluba Srba u Domu naroda P FBiH sve ostalo je dijametralno suprotno.

HDZ ide na sve ili ništa, za sada nisu spremni za bilo kakav kompromis. Mislim da zato i blokiraju trenutno sve, od usvajanja Budžeta i u državi i u FBiH do Strategije za ruralni razvoj – jadaju se bosanski mediji.

Sve il ništa, po njima je nepristajanje HNS stranaka da trguju oko onog što je Ustavni sud već presudio. Dom naroda , hrvatski i srpski klub, ne pripadaju sarajevskoj uvali, nego srpskom i hrvatskom narodu u BIH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -