Published On: Pon, velj 17th, 2014

BIH or RBIH: Ova zemlja će se ili raspasti ili postati stabilna federacija triju republika

Ako se u sljedećem razdoblju ne naprave žurne i korjenite reforme, BiH ulazi u posve neizvjesnu situaciju čiji bi krajnji ishod mogao biti raspad, kako su prognozirali stručnjaci okupljeni oko njemačke zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung publikaciji pod nazivom “Bosna i Hercegovina 2025.: Scenariji budućeg razvoja događaja”.

Dokument, čiji je sadržaj prije dvije godine odjeknuo u regiji, predviđa nekoliko scenarija razvoja budućih političkih, ekonomskih i sigurnosnih prilika u BiH, a u jednom od njih prognozirani su masovni prosvjedi građana koji su se, prema njihovim simulacijama, zbog loše ekonomske politike, korupcionaške vlasti, trebali dogoditi 2015. godine.

U scenariju kojim se bavi Zaklada Friedrich Ebert Stiftung, između ostalog piše: “Nakon posljednjeg vala krize 2015. godine, EU je pokazao veliki interes za stabilizaciju posljednjeg problema u regiji. Međunarodna zajednica i same zajednice u BiH vidjele su mirni razlaz, kao što je to postignuto u nekim drugim zemljama, kao jedino moguće rješenje. Bošnjački politički predstavnici i većina bošnjačkog naroda bili su sve više frustrirani zbog stalnih neuspjeha u nastojanjima da se zemlja održi cijelom i pomirili su se s činjenicom da se dvije od tri etničke zajednice ne mogu identificirati sa svojom državom BiH”, piše između ostalog u studiji.

Postignut je dogovor između EU-a, SAD-a i Turske da se pokrene postupak federalizacije zemlje. Rezultat pregovora bila bi konferencija održana 2022. pod nazivom “Dayton 2” koju potpisuju čelnici triju konstitutivnih naroda u BiH uz pomoć EU-a i NATO-a”.

Nakon svega stvorene bi bile, piše u studiji, tri nove republike tako što bi se poštovala granica RS i dvije skupine županija, jedna s bošnjačkom i druga s hrvatskom većinom. Srebrenica bi bila proglašena eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra.

Nova BIH bila bi država u punom smislu. Republika BIH.  Ustav ne bi bio nametnut nego izglasan na referendumu ili u parlamentu Zadržala bi pravni kontinuitet prethodne države, uključujući sve diplomatske misije u inozemstvu.

U slučaju takvog razvoja scenarija, međunarodna zajednica bi trebala organizirati investicijsku konferenciju za nove države i pokrenuti njihovo gospodarstvo te ubrzan prijem u EU.

Kako bi na početku spriječili moguće konflikte između etničkih skupina koje od sada žive u tri države, trebali bi se vojno angažirati, prognozirali su u Zakladi Friedrich Ebert Stiftung.