Published On: Uto, ruj 17th, 2013

DAY AFTER TOMORROW: Sankcije Hrvatskoj u srijedu; Miljenić: Zakon mijenjamo u četvrtak

Izmjene tzv. Lex Perković bit će na Vladi već ovaj četvrtak, najavio je ministar Miljenić, ide u žurnu proceduru, ali će stupiti na snagu 15. srpnja. Prema njegovim riječima, Hrvatska i nije bila neusklađena s pravnom stečevinom Europske unije, već je napravila ono što je mogla u skladu sa službenim prijevodom Europske komisije koji je bio pogrešan. Neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, ozbiljni problemi za RH, komentira Karamarko.Sankcije Hrvatskoj najvjerojatnije bi bile uskraćivanje novca za pripremu za ulazak u šengenski prostor ili uvođenje postpristupnog nadzora.

 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić za Dnevnik HTV-a rekao je da će izmjene zakona tzv. Lex Perković biti na Vladi već ovaj četvrtak. Zakon ide u žurnu proceduru, bit će izglasovan vrlo brzo na ovom zasjedanju Sabora, ali će stupiti na snagu 15. srpnja, rekao je Miljenić.

Potpuno neutemeljenim ocijenio je bilo kakvu najavu sankcija, ustvrdivši da sankcije kao takve ne postoje, već postoji moguće poduzimanje određenih mjera.

Oni imaju svoje stajalište, a mi svoje i stvar ide dalje, no sigurno je da građani neće ostati niti bez jednog eura zbog ove situacije, istaknuo je, objasnivši da vlada svoj optimizam temelji na tome da traži isti tretman i pristup kao što je u istim slučajevima bio prema drugim državama.

Nijedna zemlja koja je napravila istu stvar nije dobila sankcije, ne vidim zašto bi ih Hrvatska dobila, rekao je Miljenić. Nekim je zemljama trebalo od tri do četiri godine da ukinu tu odredbu, jednoj čak deset godina, a Komisija nije reagirala, pa ne znam zašto bi deset mjeseci za promjenu zakona bio problem, dodao je.

Prema njegovim riječima, Hrvatska i nije bila neusklađena s pravnom stečevinom Europske unije, već je napravila ono što je mogla u skladu sa službenim prijevodom Europske komisije koji je bio pogrešan.

Kad smo u srpnju obavili konzultacije s Komisijom, rekli smo da ćemo promijeniti zakon i on je u proceduri, pa ne vidim što više trebamo napraviti, rekao je Miljenić, podsjetivši da je i premijer već u srpnju najavio da će, ako smo pogriješili, mijenjati zakon.

Hrvatska nije ni u kakvoj talačkoj krizi i posao se obavlja redovito. Potpuno smo konzistentni u ovom, svaka zemlja ima pravo na svoje stajalište i boriti se za njega, istaknuo je.

Leko: Ne očekujem materijalno kažanjavanje Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je nakon najave Europske komisije o pokretanju sankcija protiv Hrvatske zbog nepoštovanja europskog uhidbenog naloga da ne očekuje materijalno kažnjavanje Hrvatske.

Pedagoške mjere i materijalno kažnjavanje ne očekujem, a Vlada će znati reagirati štiteći hrvatske interese te se dogovoriti s EU i vjerujem da će naći rješenje, rekao je Leko u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.

Treba zadržati načelo u Hrvatskoj da svaki zločin treba procesuirati, a zločinca dovesti pred sud, pa u tom smislu ne možemo taj zakon jednostrano gledati”, rekao je Leko, objašnjavajući da čak i ako bi se odmah izvršio uhidbeni nalog, u Hrvatskoj bi ostao problem kako sankcionirati druge. To je, smatra Leko, puno složenije nego jednostavno nazvati zakon po imenu jednog čovjeka (Josipa Perkovića) koji bi eventualno bio odgovoran.

Ovo slojevito pitanje nije samo jedan slučaj koji nije rasvijetljen i zato vladajuća većina pokreće inicijativu za izmjenu i dopunu Ustava kako bismo u sklopu ustavnih rješenja skinuli zastaru za teška kaznena djela, rekao je predsjednik Sabora.

Očekuje i da će promjene Ustava koje se tiču nezastarijevanja najtežih kaznenih djela Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav staviti na dnevni red kada se u parlamentarnim raspravama i dogovorima postigne suglasje te kada bude siguran da je procedura zajamčena. Nadam se sljedeći, a možda najdalje drugi tjedan, rekao je Leko.

Šef Hrvatskog sabora oporvrgnuo je i medijske spekulacije prema kojima je, izjavom kako je najava premijera Zorana Milanovića o osnivanju istražnog povjerenstva za slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića za koji Njemačka sumnjiči Josipa Perkovića besmislena, postao vođa otpora premijeru u SDP-u.

Na pitanje hoće li se u Saboru raspravljati o zahtjevima da se Vukovar proglasi mjestom posebnoga pijeteta Leko je rekao kako će oni koji budu smatrali da to treba ponovno raspraviti vjerojatno, u skladu sa saborskim Poslovnikom i stajalištima koja imaju, ići s tom inicijativom.

Leko je uoči jesenskog zasjedanja Sabora koje počinje u srijedu najavio da će premijer Zoran Milanović izvješće o radu Vlade podnijeti drugi tjedan saborskog rada.