DAVUTOGLU I LAŽNI SARAJEVSKI PATRIOTIZAM: Bošnjački "domoljubi" šaptom padoše

BANJALUKA, SARAJEVO – Većina srpskih i hrvatskih dužnosnika poručila je liderima iz Turske da sklone prste od BiH, nakon što je Ahmet Davutoglu, šef turske diplomacije, izjavio da će da spoje Sarajevo sa Damaskom.
“Biti prepoznat po Osmanlijama, Seldžuci ili Ejubija, za nas je čast”, izjavio je, između ostalog, ministar vanjskih poslova Turske, što je razljutilo predstavnike brojnih bh.. političkih partija.
Podsjećaju bh.. funkcioneri da je ne tako davno turski premijer Tayyip Erdogan izjavio da mu je “Alija Izetbegović ostavio Bosnu u amanet”, te poručuju da zvanična Ankara često dolijeva ulje na vatru.
Da ovakve izjave turskih dužnosnika nisu ništa novo, podsjeća Drago Kalabić, funkcioner SNSD-a, koji naglašava da je već nekoliko puta govorio da je politika Turske na Balkanu veoma opasna.
“Njihova politika na Balkanu izlazi iz diplomatskih okvira. Kao da im je neko Balkan dodijelio, da su gazde”, kritizira Kalabić. 
Poput njega, i Borislav Bojić, potpredsjednik SDS-a, smatra da izjava Davutoglua izlazi iz diplomatskih okvira.
“Definitivno, to je nešto što će dodati ulje na vatru i dodatno zakomplicirati odnose unutar u BiH. Svako miješanje nas dovodi u situaciju da kažemo: ‘Gospodo, odmaknite se od BiH'”, ocijenio je Bojić.
Da Davutoglu potpiruje vatru, smatra i Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, a sve, kako dodaje, “stiže iz zemlje koja nema pravo da se upliće”.
“To samo može dovesti do daljnjeg raslojavanja u BiH. Riječ je o nedobronamjernoj i lošoj poruci”, ocijenio je Borenović.

 Politika Turske na Balkanu izlazi iz diplomatskih okvira, kaže Kalabić

Poput njega, i visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović smatra da je to što je Davutoglu kazao opasnije od miješanja u unutarnje stvari u BiH.
“To što je rekao predstavlja opravdavanje 500 godina duge okupacije, rušenja BiH i tako dalje. Predstavlja to i nametanje tradicije i običaja koji nisu europski”, ocijenio je Jović.
 Slobodan Popović, dužnosnik  SDP BiH, ocijenio je da problemi u BiH često dolaze sa strane.
“Uvijek netko pravi problem tko ne živi u ovoj zemlji, a onima koji žive u BiH. To je nedobronamjerno”, rekao je Popović.
No  Amir Zukić iz SDA , relativizira  te kaže da nije poželjno da se ijedna zemlja miješa u unutarnje poslove BiH, ali i pita – kad mogu Hrvatska i Srbija, zašto ne bi i Turska? No nije i upravo Zukićeva SDA histerično reagirala na desetorostruko blaže izjave koje bi došle iz Hrvatske ili Srbije?
 
Davutoglu je izjavio da su prije 110 godina Jemen i Skoplje bili dio jedne države.
“Kada ovo kažemo, drugi nam govore da smo ‘nove Osmanlije’. Netko spoji čitavu Europu i ne bude ‘novi Rimljanin’, a onaj ko spoji Bliski istok on je ‘novi Osmanlija'”, rekao je šef turske diplomatije