Daviddi: BiH nije spremna za popis stanovništva

Međunarodna promatračka organizacija dala je preporuku da se popis stanovništva odgodi za najmanje šest mjeseci, jer statističke agencije BiH nisu spremne. Nedostaje niz tehničkih stvari koje se trebaju uraditi, ocjenjuje u razgovoru za „Dnevni avaz” drugi čovjek Misije Europske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi. On, ipak, dodaje da će odluku o vremenu održavanja popisa donijeti bh. vlasti.
– Eventualna odgoda neće bitno utjecati na cijenu popisa. On će koštati nekih 30 milijuna KM – precizira Davidi. 
No, dodaje i da se popis, ako bh. vlasti insistiraju da se on ne odgodi te ako riješe otvorena pitanja koja sada nalažu njegovo odgađanje i ta rješenja dobiju zeleno svjetlo međunarodnih stručnjaka, može provesti u travnju.
– Sumnjam, međutim, da neka od tih pitanja mogu biti riješena u tako kratkom vremenskom razdoblju – ističe Davidi.
Kaže i da je probni popis prošao više nego dobro. On je proveden da bi se utvrdilo je li upitnik dobro sastavljen, a ne da bi se iz njega mogle izvući valjane projekcije rezultata cijelog popisa.
Daviddi se osvrnuo i na upozorenja iz vrha bh. vlasti da se popis ne smije odgađati jer BiH želi do kraja naredne godine predati kredibilnu aplikaciju za kandidatski status za EU.
– Kada je u pitanju put BiH k EU, radi se o legitimnoj brizi. Kada dođe vrijeme za popunu upitnika iz Bruxellesa, bh. vlasti morat će imati pouzdanu statistiku da bi mogli dati odgovore na neka od pitanja. Ne mislim, međutim, da odgađanje popisa može izravno utjecati na odgađanje predaje aplikacije – ističe Daviddi.
Naglašava da je bolje sve dobro pripremiti nego požuriti i suočiti se s rizikom da međunarodni standardi ne budu zadovoljeni.
– Žurba sa sobom nosi rizik da popis ne dobije potvrdu međunarodnih institucija – upozorava on.