Published On: Pon, ruj 3rd, 2018

DARKO MILINOVIĆ JE IZBAČEN IZ HDZ-a: Lički moćnik nije ni dobio priliku iznijeti svoju verziju priče

NOVO 15.00 – ‘Razumijem zainteresiranost medija oko novonastale situacije povodom mog neopravdanog i nedemokratskog isključenja iz Hrvatske demokratske zajednice. Obaviještavam Vas da ću unutar nekoliko idućih dana organizirati tiskovnu konferenciju gdje ću pojasniti sve detalje oko novonastale situacije. Svojoj stranci, Hrvatskoj demokratskoj zajednici želim sve najbolje!’

To je sadržaj priopćenja koji je medijima upravo poslan iz Kabineta ličko-senjskog župana Darka Milinovića.

—————————

14.40 – Darko Milinović izbačen je iz HDZ-a, jednoglasno je odlučio Visoki časni sud HDZ-a. Predsjednik suda Davor Miličević objasnio je da je Milinović već nekoliko puta prekršio pravila i stranačke obveze i da Visoki časni sud više nije mogao tolerirati prekršaje ličkog moćnika.

– Donijeli smo jednoglasnu odluku o isključenju Darka Milinovića iz stranke. Početkom siječnja je donesena odluka o opomeni, a odtad su se neke stvari ponovile. Utvrđene su teške povrede stranačkih dužosti – rekao je Miličević i objasnio zašto se nije pozvalo Milinovića da se pokušao obraniti.

– Nije bilo potrebe, sud je imao cijeli niz dokaznih materijala. Uostalom, cijela Hrvatska je prošlog tjedna vidjela što se događalo. Ulaskom u stranku dali ste potpis da poštujete Statut stranke. Danas je donesena odluka o isključenju jer se Statut nije poštivao. Kakve će korake on dalje poduzeti, ne znamo…

Na pitanje što je to točno Milinović napravio, Miličević nije htio dati odgovor, ali na kraju je procijedio: – HDZ je demokratska stranka, ali način dovođenja pred stranku određenih broja ljudi, mislim da to nije demokratski.

Protiv Milinovića je Predsjedništvo HDZ-a nedavno, uz svega jedan suzdržan i jedan glas protiv, pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze. Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza,  te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju.

—————————-

13.45 – Visoki časni sud HDZ-a počeo je u 13 sati sjednicu na kojoj bi trebao donijeti odluku o sankciji protiv člana Predsjedništva HDZ-a i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića, protiv koga je Predsjedništvo HDZ-a pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze. Članovi Visokog časnog suda HDZ-a novinarima prije početka sjednice nisu davali izjave.

—————————-

O sudbini HDZ-ova veterana Darka Milinovića danas će odlučiti Visoki časni sud HDZ-a, čiji je predsjednik Davor Miličević, dugogodišnji gradonačelnik Županje. U HDZ-u slovi kao blizak Tomislavu Čuljku, a šira javnost ga je zapamtila kada je, u vrijeme SDP-ove vlasti, glasao protivno stranačkoj stezi za prijedlog rješenja švicaraca. Na kraju je ustanovljeno da je ovaj pravnik i dugogodišnji član HDZ-a i sam uzeo kredit u švicarcima. Na prošlim lokalnim izborima dobio je 54,19 posto glasova i tako osigurao četvrti mandat na čelu Županje, a nisu mu naštetile ni priče o navodno rastrošnom bratu, sucu Goranu Miličeviću, kada su mediji pisali da je nezakonito potrošio službenih 150.000 kuna.

U HDZ-ovom Visokom časnom sudu još je i Tomislav Vrdoljak, koji je bio dožupan Šibensko-kninske županije, a došao je u medije kada je imao prometnu nesreću u okolici Livna, kada je službenim Passatom udario u konja koji je kasnije morao biti usmrćen. U automobilu je bila i tadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, a kasnije je bilo više formulacija kako je došlo do nesreće i dileme je li Vrdoljak koji je vozio bio u alkoholiziranom stanju, što je on demantirao.

Nezgodu, ali drugog tipa imao je i član Časnog suda Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, kada je slomio dva rebra padom sa stabla masline. Članica HDZ-ova suda je i Marija Vučković, koja vodi HDZ u Pločama, te Ile Baković, jedan od utemeljitelja stranke u Zagrebu. Kada su gradski HDZ-ovci tražili da se s čelnog mjesta u Zagrebu makne Andrija Mikulić i pisali pismo Plenkoviću tražeći sastanak, pridružio im se i Baković, koji je radio u Bandićevom Holdingu kao član uprave Zagrebparkinga. Tu je još i Robert Špiljak, koji je bio u Nadzornom odboru Liburnija riviera hotela, i Zoran Čogelja koji radi u Ini.

Najpoznatiji slučaj koji je ovaj sastav Visokog časnog suda imao je izbacivanje Alojzija Tomaševića iz HDZ-a, što nije izazvalo reakcije, jer je svima bilo jasno da s takvom reputacijom koja ga je pratila nema šanse ostati član stranke. S Milinovićem je situacija mnogo kompliciranija, jer je župan dobio najviše preferencijalnih glasova od članova Predsjedništva, a odluka o njegovoj političkoj sudbini donesena je na telefonskoj sjednici vrha stranke. Isto tako, Milinović tvrdi da je u izborni proces ušao dok je vrijedio stari Statut stranke, koji predviđa da se ne može kandidata za izbore isključiti, dok Središnjica primjenjuje novi Statut koji je donio brojne promjene.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare