Published On: Sri, kol 10th, 2022

Danska će obučavati ukrajinske vojnike u Britaniji

Danska će poslati vojne instruktore u Britaniju da obučavaju ukrajinske vojnike, i također namjerava obučavati ukrajinske časnike u Danskoj izjavio je danski ministar u intervjuu za novine Jyllands-Posten objavljenom u srijedu.

Intervju prethodi konferenciji u Copenhagenu u četvrtak, kada se očekuje da britanski, danski i ukrajinski ministri odbrane raspravljaju o dugoročnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu obuku, čišćenje terena od mina i snabdijevanje oružjem.

”U kratkom vremenskom roku Danska šalje 130 vojnih instruktora u britanski projekat obuke”, izjavio je ministar obrane Morten Bodskov za Jyllands-Posten. Dansko ministarstvo obrane nije imalo trenutnog komentara.

Bodskov je izjavio novinama da će instruktori pružiti osnovnu vojnu obuku, uključujući gradsku borbu i taktičke operacije, ukrajinskih vojnika s nikakvim ili limitiranim vojnim iskustvom.

Danska će također obučavati ukrajinsko vojno osoblje na danskom tlu, dodao je Bodskov, navodeći da će prvi korak biti edukacija vojnih časnika, prenosi Reuters.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare