Published On: Uto, lip 4th, 2013

Dani čipkarstva u BiH 7. i 8. lipnja

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” organizira 7. i 8. lipnja u Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru Dane čipkarstva BiH – Dijalog žena ostvaren nitima.

Tom prigodom u 19 sati bit će otvorena Izložba lepoglavske čipke jedne od tri hrvatske čipke s UNESCO-ove liste zaštićene nematerijalne baštine iz zbirke Ekomuzeja Lepoglava (Hrvatska).

Za čipkarice i goste prigodni program će izvesti Kulturno umjetničko udruženje “Sejfullah” iz Konjica, Etno grupa “Zahumlje” iz Trebinja te Ženska klapa “Narenta” iz Mostara.

U subotu, 8. lipnja u 13 sati bit će organizirana prodajna izložba radova u Eco-selu Grabovica.

Kako su istaknuli organizatori, njihova je želja potaknuti očuvanje umijeća izrade čipke i razvijanje dijaloga žena različitih etničkih i religijskih skupina, a na Danima čipkarstva sudjelovat će čipkarice Udruge žena iz Banja Luke, Drvara, Gračanice, Mostara, Orašja i Tešnja.

Dani čipkarstva organiziraju se u okviru aktivnosti na očuvanju nematerijalne baštine, a pod pokroviteljstvom ministra prosvjete, kulture, sporta Hercegbosanske županije Petra Galića.