Published On: Sat, Sep 19th, 2020

NE ŽELI BITI KAO ASHDOWN: Jeppe Kofod ispričao se zbog spolnog odnosa s 15-godišnjom djevojkom

Jeppe Kofod nazvao je seks s 15-godišnjakinjom iz mladog ogranka njegove stranke “najvećom greškom u njegovom životu” i priznao da će to progoniti njegovu karijeru. Ipak, slučaj nije imao pravne posljedice i nije ga spriječio u njegovom spektakularnom političkom povratku.

“Bio sam pijan i bio sam glup”, priznao je Kofod za TV2. “Dobro znam da nije dovoljno reći oprosti. Volio bih da to mogu promijeniti. Jedino što mogu je da mi bude žao”, rekao je.

Prema TV 2, Kofod je ranije rekao da nije poznavao djevojku i da nije znao za njezine godine kada ju je pozvao u svoju sobu, nakon predavanja koje je održao.

Prije dvanaest godina, tada 34-godišnji Kofod dao je ostavku na sve političke funkcije, uključujući svoju ulogu glasnogovornika vanjske politike socijaldemokrata. Međutim, ubrzo nakon toga vratio se u politiku i postao vodeći kandidat za socijaldemokrate na izborima za Europski parlament 2014. godine. Kofod je 2019. postao ministar vanjskih poslova u kabinetu Mette Frederiksen.

Slučaj se ponovno pojavio usred pokreta #Metoo protiv uznemiravanja i seksualnog zlostavljanja, zbog čega je Kofod dobio novu kritiku danskih stranaka kao što su Alternativa i Socijalni liberali. Čelnica Alternative JosephineFock rekla je da je bila ”loša prosudba” Mette Frederiksento što je imenovala Kofoda ministrom vanjskih poslova. Glasnogovornica jednakosti socijalnih liberala Samira Nawa rekla je da je Kofodova isprika bezvrijedna.

“Ovdje se nikada nije radilo o izvlačenju nove isprike od ministra. Radilo se o rušenju tabua o seksizmu, o tome što se on drznuo razgovarati o problemima koji bole i o tome što se jasno stavilo do znanja gdje su naše granice, rekla je Nawa.

Kofod je odgovorio da je to stari slučaj, za koji se znalo prije nego što je postao ministar vanjskih poslova. No, priznao je da će to i dalje proganjati njegovu političku karijeru.

“To mi je bila najveća greška u životu i tada sam se ispričao. To je stvar o kojoj svakodnevno razmišljam i volio bih da je mogu promijeniti”, rekao je Kofod.

U Danskoj je dob za pristanak na spolne odnose je 15 godina. Dakle, Kofod nije prekršio zakon.

Premijerka Mette Frederiksen nazvala je slučaj ozbiljnim, ali je naglasila kako njezino povjerenje u Kofoda ostaje čvrsto.

“Imam povjerenja u ministre koji su imenovani u Danskoj. Jeppe Kofod se ispričao i izrazio žaljenje”, rekla je Fredriksen.

Kabinet Mette Frederiksen manjinska je vlada koju čine socijaldemokrati. U velikoj se mjeri oslanja na parlamentarnu potporu kolega stranaka lijevog centra, poput Crveno-zelenog saveza, Socijalističke narodne stranke i Socijalno-liberalne stranke.