Published On: Sub, stu 15th, 2014

Danas sastanak HDZ-a i SDA oko formiranja vlasti

Izaslanstva HDZ-a BiH i SDA danas će u Mostaru održati sastanak na kojem će biti riječi o formiranju vlasti.

Sastanak izaslanstava dvije stranke bit će održan u sjedištu HDZ-a BiH u Mostaru sa početkom u 11.00 sati, potvrđeno je Srni u HDZ-u BiH.

Uoči razgovora, jučer su održane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Glavnog odbora SDA, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazili su nadu da će sastanak biti uspješan, te da će doći do dogovora dvije stranke o formiranju vlasti.

“Siguran sam da ćemo se sa SDA dogovoriti. Imamo jasan program i smjernice. Da bi mogli nešto raditi, treba nam i srpski predstavnik, ali to ćemo morati raspraviti”, rekao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH u Mostaru.

Komentirajući poziv SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a da se pridruže njihovom sporazumu, Čović je rekao da može potpisati samo smjernice HDZ-a BiH. “Nije valjda da potpisujem nečije druge smjernice? Mogu potpisati samo smjernice HDZ-a BiH”, rekao je Čović.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je da predstavnici SDA na sastanku u Mostaru s izaslanstvom HDZ-a BiH neće postavljati nikakve rokove, preduvjete i ultimatume, ali očekuju da to ne čini ni druga strana.

“Sigurno je da ćemo se truditi da budemo racionalniji i pametniji i uradimo šta je moguće, poučeni situacijom od prošlog puta”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naveo da je SDA spreman da napravi mehanizme koji će “razbiti bojazan Hrvata u BiH da su potisnuti” i očekuje da će na sastanku sa Čovićem biti potpisani okvirni zaključci.

No, Izetbegović je jasno dao do znanja da neće dozvoliti stvaranje trećeg entiteta, kao ni hrvatskog televizijskog kanala.

Kazao je i kako “Mi želimo zajednički život konstitutivnih naroda, građana BiH i ne mislimo da je put stvaranje dviju škola, dviju televizija, dva naroda, dva entiteta, dviju izbornih jedinica pod jednim krovom. Ali, svjesni smo potrebe da to pitanje bude riješeno i sigurno ćemo u vremenu koje je pred nama raditi na tome, da se svaTko u ovoj zemlji osjeća komotno, pa i hrvatski narod”, rekao je Izetbegović novinarima.

Tu izjavu Čović nije htio jučer komentirati.

HDZ ostaje, kako je rekao Čović, kod principa da vlast treba biti formirana od nižih ka višim razinama, te da prvo treba formirati vlast u županijama, zatim u Federaciji BiH i sačekati da bude formirana vlast u Republici Srpskoj.

Odgovarajući na pitanje je li istina da Zagreb vrši pritisak da HDZ BiH prekine “prijateljstvo” sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i pristupi koaliciji SDA-DF- Savez za promjene, Čović je naglasio da nije bilo nikakvih pritisaka.

Ukoliko bude postignut dogovor sa HDZ-om BiH, Izetbegović je najavio da se u dokumentu “Programski principi za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018”, koji su 9. studenog u Sarajevu potpisali lideri SDA, DF, SDS, PDP i NDP, neće mnogo toga promijeniti, osim što će biti dodati zahtjevi predstavnika hrvatskog naroda.

Prethodni sastanak predstavnika SDA i HDZ-a BiH održan je u Sarajevu 4. studenog, kada je konstatirano da će SDA i HDZ BiH biti baza svih koalicija na različitim razinama vlasti u BiH.

 

dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare