Published On: Pon, pro 30th, 2019

Danas prva sjednica Vijeća ministara BiH: Rasprava o privremenom finansiranju i GP Bratunac-Ljubovija

Vijeće ministara BiH bi na prvoj sjednici u novom sazivu, koja je zakazana za danas, trebalo razmatrati Prijedlog odluke o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period siječanj- ožujak2020. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ranije je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Vijeće prije isteka tog roka usvojiti prorsčun institucija BiH za 2020. godinu i da će se prestati s privremenim financiranjem prije kraja ožujka.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija“, kao i Informaciju o projektu izgradnje graničnog prijelaza Svilaj, čiji je predlagač Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija. Podsjetio je da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 milijuna KM, te da je poslije, kada je napravljena procjena, utvrđeno da se ne može napraviti taj granični prijelaz bez 14,5 milijuna KM.

Po njegovim riječima, Upravi za indirektno oporezivanje osigurano je 14,5 milijuna KM i „oni odmah mogu započeti s procedurom izbora izvođača i izgradnjom graničnog prijelaza“. Izrazio je nadu da će taj granični prijelaz biti otvoren do kraja iduće godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti razmatrani još neki projekti, koji su bili vezani za kreditna sredstva EIB-a, za gradnju Koridora Vc i završetak izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.

Bit će razmatran Nacrt ugovora o financiranju (Koridor Vc – središnji dio: izgradnja dionica autoceste Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan) između BiH i Europske investicijske banke, s Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Na sjednici bi trebao biti razmatran i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim financijskim institucijama – Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Također, predviđeno je razmatranje prijedloga odluka o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku kao i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. – 2022. godine, prenosi FENA.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare