Published On: Uto, pro 2nd, 2014

Danas konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta F BiH, Mušić novi predsjedavajući?

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta bit će održana danas u Sarajevu, što predstavlja prvi korak ka formiranju nove izvršne vlasti u FBiH.

No, prema svemu sudeći, bit će to samo prvi korak, jer kžupanijske skupštine još nisu ni blizu delegiranju članova drugog doma, Doma naroda koji je neophodan za puno funkcioniranje zakonodavne vlasti i izbor federalne izvršne vlasti.

Kao treća točka dnevnog reda sjednice predviđen je izbor rukovodstva ovog doma, a na jučerašnjem sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Federalnom parlamentu o imenima se nije razgovaralo.

Zaključeno je da imena kandidata za novo rukovodstvo Zastupničkog doma iz pojedinih stranaka budu predana tek danas, pred sami izbor. Kako “Avaz” neslužbeno saznaje, kandidat SDA za predsjedavajućeg ovog doma bit će Edin Mušić, koji je i prethodne tri i pol godine bio federalni zastupnik.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara nije želio govoriti o imenima, kazavši da je to bio stav stranaka koje bi trebale činiti parlamentarnu većinu, a to su, osim njegove stranke, kako je rekao, još SDA i DF – Željko Komšić.

– Predsjedavajućeg bi trebala dati SDA, a stranke koje djeluju unutar HNS-a i DF će izaći s imenima potpredsjedavajućih ovog doma. Još je rano govoriti o novoj Vladi FBiH dok se ne konstituira Dom naroda i dok se ne izabere predsjednik i dopredsjednici FBiH. U toj fazi nisu ni sporazumi između HDZ-a, SDA i DF-a. Oni su samo načelne prirode, jer definiraju programska načela – kazao je Čavara.

Najviše mandata u zastupničkom domu ima SDA – 29, zatim SBB 16, DF 14, stranke HNS-a 12 te SDP 12. Po četiri zastupnika imaju BPS i HDZ 1990, dok SBiH ima tri zastupnika.

Konstituiranje Doma naroda ići će daleko teže nego što je to slučaj sa Zastupničkim domom i skoro da je sigurno da on neće biti formiran u skladu s rokovima.

Razlog leži u tome što još nijedna županijska skupština, odakle po proceduri dolaze federalni delegati, nije formirala svoje rukovodstvo, a samim time ni delegatske liste. Na sceni su, naime, brojne nesuglasice koje se pojavljuju, a pogotovo između koalicijskih partnera SDA i DF-a.

/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare