Published On: Thu, Aug 31st, 2017

Danas konačna odluka: Miče se Titov trg iz centra Zagreba

Trg maršala Tita

 

Već od danas trg na kojem se nalazi Hrvatsko narodno kazalište više ne bi trebao nositi ime maršala Tita. O tome bi na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine trebali raspraviti i glasati gradski zastupnici, a očekuje se da će Bandićeva većina bez problema izglasati tu odluku

Podrži li većina prijedlog preimenovanja, po novom će trg u samom centru Zagreba nositi ime Trg Republike Hrvatske.

Zasad Bandić može računati na 15 svojih zastupnika (14 plus novopridošli bivši SDP-ovac Radenko Tomić), sedam zastupnika HDZ-a, njih petero iz stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, a preimenovanje trga trebalo bi podržati i troje zastupnika HSLS-a. Tako bi imao 30 od 51 glasa.

Ukoliko se svi pojave na sjednici, Bandić neće imati problema s izglasavanjem odluke. No ovih dana pojavile su se informacije da nisu svi u Bandićevoj stranci spremni podržati promjenu imena trga. Naime u ponedjeljak je održana sjednica Vijeća gradske četvrti Trnje, na kojoj je jedna od tema bilo i Titov trg. Kako doznajemo, promjena imena trga nije dobila podršku – šestero je vijećnika bilo za, šestero ih je bilo protiv, a dvoje ih je bilo suzdržano. Ti suzdržani bili su upravo iz Bandićeve stranke. Slično je, prema pisanju medija, bilo i na Vijeću gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, gdje su Bandićevi vijećnici bili protiv preimenovanja.

No iz njegove stranke za Novi list pojašnjavaju da se dva vijećnika nisu ni željela izjašnjavati jer sporni trg nije u njihovoj gradskoj četvrti.

Podsjetimo, Bandić je nekoliko godina odbijao promjenu imena trga, govoreći da će se o njoj odlučivati na referendumu. Ipak, da bi došao do većine, morao je pristati na taj zahtjev koji su tražili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Bandić i s njima ima tanku većinu, a nakon što je SDP-u preoteo Radenka Tomića počele su se širiti informacije da želi presložiti većinu i otarasiti se zastupnika s liste Esih-Hasanbegović.

Već se spekulira da bi SDP mogao ostati bez još jednog zastupnika, a pod upitnik se stavljaju i zastupnici HSLS-a. Naime prema pisanju Večernjeg lista, Bandiću je prvotni plan bio sklopiti koaliciju s HDZ-om i HSLS-om, no tada ga je Darinko Kosor odbio te se morao okrenuti dvojcu Esih-Hasanbegović.

Kosor i sada ostaje pri svom stavu. ‘Naša struktura skupštinskih zastupnika je posebna, svatko od njih ima svoju karijeru i neće biti prebjega. Bandić može pecati u redovima SDP-a, a odmah nakon lokalnih izbora predvidio sam da će biti tako. On sto posto vrbuje nove zastupnike, ali nisam siguran da će mu uspjeti upecati još četiri čovjeka’, kazao je Kosor za Večernji list.

Skupština bi danas, osim o imenu trga, trebala raspravljati o osnivanju Ureda za međugradsku i međuresornu suradnju te o diobi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda – Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade te Gradski ured za obrazovanje.