Published On: Uto, srp 31st, 2018

Danas je Dan nacionalne sućuti, dan kada počinje Oliverov ispraćaj

U povodu smrti Olivera Dragojevića, danas se obilježava Dan nacionalne sućuti. Dan nacionalne sućuti, o kojemu  je jučer donijela odluku Vlada RH, obilježit će se isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost, prenosi Index.hr.

Dan nacionalne sućuti, za razliku od Dana žalosti, ne podrazumijeva otkazivanje ranije planiranih priredbi, rekli su iz Vlade. No, u Oliveroj Veloj Luci na sedam dana su otkazana sva događanja.

Umro je u nedjelju

Oliver Dragojević, umro je u nedjelju u splitskoj bolnici u dobi od 71 godine nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću.

Iza Dragojevića su ostala 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike, te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall.

Porijeklom je iz Vele Luke na otoku Korčuli, (rođen 7. prosinca 1947.) gdje je proveo djetinjstvo, u Splitu je pohađao glazbenu školu. Karijeru je počeo daleke 1963. godine kao pjevač i klavijaturist splitske grupe Batali, no prvi uspjeh doživio je na Splitskom festivalu 1974. kada je osvojio prvu nagradu publike sa pjesmom “Ča će mi Copacabana”.

Iza sebe je ostavio niz hitova kao što su “Skalinada”, “Malinkonija”, “Oprosti mi, pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Piva klapa ispo’ volta”, “Nadalina” (duet s Borisom Dvornikom), “Karoca” itd.

Danas oproštaj

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića održat će se danas, kada će prvo u 11 sati u HNK Split biti komemoracija, zatim u 18.50 kreće ispraćaj preko Rive sve do Lučke kapetanije, gdje će se u 19.50 sati lijes ukrcati u katamaran za Velu Luku, u kojoj će se sutra u 18 sati na mjesnom groblju sv. Roka po lokalnim običajima obaviti pogreb.

Oko 500 brodica s otoka Hvara i Visa okupit će se večeras između luke Hvar i Paklenih otoka kako bi odale počast Oliveru Dragojeviću dok katamaran s njegovim lijesom bude plovio tim morskim područjem u smjeru Vele Luke na Korčuli gdje je odrastao, doznaje se u Građanskoj inicijativi otoka Hvara i Visa koja priprema tu počast velikom glazbeniku.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x