Published On: Thu, Jul 9th, 2020

Danas hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH o prijedlogu proračuna institucija

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici zakazanoj za danas trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma PSBiH utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za predloženi zakon, a Komisije za financije i proračun podržala principe zakona.

Zastupnički dom prije dva dana odlučio je da Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH, kao ovlašteni predlagač ovog zakona.

Zaključeno je da se sjednica Zastupničkog doma održi danas kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza.

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju.

Cilj je da do kraja ovog tjedna u Zastupničkom domu bude završena rasprava i usvojen proračun.

Predsjedništvo BiH je 26. juna utvrdilo Priјеdlоg zakona o Budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, s izmjenama u tekstu Zakona o Budžetu na stranici 11 – Parlamentarna skupština BiH – Kapitalni izdaci, gdje se predloženi iznos umanjuje za 754.000 KM. Taj iznos sredstava se prebacuje u stavku na stranici 9., član 6. Zakona o Budžetu na poziciju Fonda za saniranje ekonomskih šteta, saopćeno je tada iz državnog Predsjedništva.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Proračun 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 milijuna KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu, prenosi FENA.