Published On: Sri, svi 4th, 2022

Dan vatrogasaca: Vaša hrabrost i požrtvovnost ulijeva nam sigurnost

Povodom blagdana svetog Florijana Međunarodnog dana vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja svim vatrogascima čestitamo njihov dan, stoji u čestitci Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se u cijelom svijetu, a sukladno Zakonu o zaštiti od požara i vatrogastvu mjesec svibanj se obilježava kao mjesec zaštite od požara.

“Požari, potresi, poplave i druge nepogode i nesreće ne mogu proći bez naših vatrogasaca te im stoga povodom blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca od srca čestitamo njihov dan i upućujemo iskrene čestitke. Hrabrost i požrtvovnost naših vatrogasaca u obavljanju ove humane profesije ulijeva nam sigurnost jer znamo da će nam pomoći u svim mogućim situacijama, a pritom često riskirajući i svoje zdravlje, ali i živote kako bi nam pružili zaštitu”, navode.

Kako ističu, 2022. godina nije započela onako kako bi mi željeli jer smo u našoj Županiji imali rekordan broj požara, ali s druge strane veseli nas podatak da su u ovoj godini u našoj Županiji formirana tri nova dobrovoljna vatrogasna društva.

“Posebnu čestitku upućujemo pripadnicima novoosnovanih vatrogasnih postrojbi, ali i vatrogascima i vatrogaskinjama i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija”, naglasili su iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. – 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji. Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti. Nakon brutalnog mučenja, 4. svibnja 304. godine bačen je u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare